Šok. Sbírka na klinikářku, exekutor jí za „camping“ vyměřil skoro půl milionu. I vy můžete přispět

18.01.2019 20:52

Exekutor Ivo Luhan poslal občanským zástupcům Autonomního sociálního centra Klinika účet za to, že neodešli sami, jak jim to uložily soudy, ale musel je nechat odvést až právě Luhan. Zástupci Kliniky se hodně zlobí, protože Luhan si naúčtoval 430 tisíc, přičemž 350 tisíc půjde údajně přímo do jeho kapsy. Svým prohlášením vyvolali živou debatu.

Šok. Sbírka na klinikářku, exekutor jí za „camping“ vyměřil skoro půl milionu. I vy můžete přispět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktivisté na střeše Kliniky

Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) s definitivní platností převzala žižkovský objekt Autonomního sociálního centra Klinika, v němž mnoho měsíců nelegálně přebývalo několik aktivistů. Nepovolené obývání domu ukončil na začátku roku 2019 exekutor Ivo Luhan, který k exekuci přikročil poté, co aktivisté odmítli respektovat nejednu výzvu k opuštění objektu.

Anketa

Zvažujete, že budete volit Jaromíra Soukupa?

65%
hlasovalo: 24812 lidí

Dnes již bývalí obyvatelé objektu se teď na exekutora hodně zlobí. Luhan jim totiž poslal účet za práci, kterou by nemusel odvést, kdyby aktivisté opustili Kliniku sami. Naúčtoval jim 430 tisíc korun a nechal zablokovat účet jedné z členek jejich kolektivu. Aktivisté k tomu dodávají, že 350 tisíc půjde přímo do kapsy exekutora. Údajně jen za to, že půl dne postával před Klinikou s megafonem v ruce.

„Exekutor Ivo Luhan, který prováděl exekuci Kliniky, zablokoval člence našeho kolektivu na osobním účtu dohromady 430 tisíc korun a zmrazil jí výplatu v práci. Neuvěřitelných 350 000 z toho má být odměna, která putuje přímo do jeho kapsy! V exekučním zákoně přitom jasně stojí, že odměna exekutora za vyklizení jedné nemovitosti je 10 000 Kč. Možná by vás zajímalo, kdo je člověk, který si za půl dne postávání s megafonem v ruce vezme z cizího účtu 350 000 Kč. Nás taky. Jedná se o absurdní a likvidační částku, která je navíc ničím nepodloženým trestem za občanskou neposlušnost,“ napsali na sociální síti zástupci Kliniky.

Následně požádali své spoluobčany, aby dál stáli při Klinice, a pokud mohou, aby jí poslali nějaké peníze

Pan Jan Čížek, který šíří tiskoviny nakloněné hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury si na sociální síti Facebook do klinikářů rýpl, že pravděpodobně ve svém středu mají revolucionářku se statisíci na účtu a podivoval se nad tím, proč se se svými soudruhy nepodělila. Jen je třeba dodat, že pravděpodobně vůbec nevěděl, kolik peněz má dáma na osobním kontě. Nebyl však jediný, kdo naznačil, že bojem proti soukromému vlastnictví se asi dají vydělat velké peníze.

Zástupci Kliniky se bránili, že peníze byly zablokovány, ať už je jejich kolegyně má, či nemá k dispozici. O oněch 430 tisíc je zkrátka teď dáma v minusu.

Lidé představitelům Kliniky opakovaně připomínali, že na jedné straně relativizovali pojem soukromého vlastnictví, když po dlouhé měsíce odmítali opustit objekt, který patřil někomu jinému, ale na straně druhé urputně hájí soukromý majetek své souputnice.

Tímto svým jednáním hodně rozzlobili i druhého českého prezidenta Václava Klause, podle kterého je nezákonný pobyt v budově, která obyvateli nepatří, mnohem větším problémem než celé evropské volby. O volbách do Evropského parlamentu se přitom mluví mnohem víc, což Klaus považuje za chybu.

V diskusi také zaznělo, že aktivisté museli počítat s nárůstem částky, když neopustili Kliniku dobrovolně hned na první výzvu.

„Hned mám lepší den,“ pochvaloval si další z diskutérů. „Si myslíte, že ta šaškárna bude zadara? Jen si to pěkně zacálujte. Celou dobu si hrajete na to, jak jste drsní, a teď tu brečíte jako děcka, kterým sebrali hračky,“ pokračoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…