Soud bude v pankrácké věznici řešit žádost Nikulina o azyl

16.03.2018 6:30

Pražský městský soud dnes projedná v pankrácké vazební věznici žalobu Rusa Jevgenije Nikulina na české ministerstvo vnitra. Údajný hacker, o jehož vydání usilují USA a Rusko, se snaží zvrátit rozhodnutí o neudělení azylu. Vnitro žádost zamítlo jako zjevně nedůvodnou, muž se podle úřadu pouze snaží vyhnout hrozící extradici k trestnímu stíhání.

Soud bude v pankrácké věznici řešit žádost Nikulina o azyl
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Rusa zadržela česká policie předloni v říjnu v Praze na základě amerického zatykače. Spojené státy viní muže z hackerských útoků mimo jiné na sociální síť LinkedIn. Rusko požaduje jeho vydání kvůli dřívější internetové krádeži.

Žádost o český azyl podal Nikulin koncem loňského roku a ministerstvo ji zamítlo v lednu. Podle úřadu neuvedl skutečnosti svědčící o tom, že by mohl být vystaven pronásledování nebo že mu hrozí vážná újma. Vnitro poukázalo také na to, že o udělení mezinárodní ochrany mohl usilovat už dříve.

Podle českých soudů je přípustná Nikulinova extradice do obou zemí, rozhodnutí je na ministrovi spravedlnosti. Jeho rozhodování však oddálil Ústavní soud, který minulý měsíc odložil vykonatelnost usnesení o přípustnosti vydání do doby, dokud neposoudí Nikulinovu ústavní stížnost. Podle některých zdrojů z Ministerstva spravedlnosti to v praxi může znamenat zablokování vydání na dlouhou dobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…