Soudu přišlo celkem 61 stížností na volby. Jeden si stěžoval na Zemanův inzerát, jiný volil feudála

06.02.2018 22:02

Je tu odezva v podobě stížnosti, která se dala po prezidentských volbách, z nichž jako vítěz vyšel Miloš Zeman, čekat. Na volbu prezidenta si u Nejvyššího správního soudu stěžuje několik desítek lidí, kteří se s výsledky jen tak nesmíří. Nejvíce zaznívají výtky ke kampani plné nenávisti, účasti prezidentských kandidátů s více podpisy od senátorů a poslanců, Zemanovy inzeráty nebo chybějící hlas pro Karla Lotrinského.

Soudu přišlo celkem 61 stížností na volby. Jeden si stěžoval na Zemanův inzerát, jiný volil feudála
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman volí v druhém kole prezidentské volby

Příjem stížností týkajících se prezidentských voleb skončil v úterý v šestnáct hodin odpoledne, dohromady jich Nejvyšší správní soud obdržel jednašedesát. Oproti stížnostem podaným po volbách před pěti lety se jejich počet značně snížil, tenkrát jich přišlo sto devět, ani jedné z nich však soud nevyhověl.

Mezi nejkurióznější stížnosti směřující proti prezidentské volbě je ta, kterou sepsal a svým podpisem stvrdil Bartoloměj Marián Čačík ze Strahovského nádvoří v Praze. Tomu se nelíbilo, že volil Karla Habsbursko-Lotrinského, ale v jeho volebním okrsku v Praze na Pohořelci nebyl zaznamenán žádný neplatný hlas. Volební lístek si totiž podle jeho slov vyrobil sám doma a napsal na něj Karel von Habsburg-Lotringen. Podle informací serveru Aktuálně.cz je Čačík převorem řádu premonstrátů, který vlastní mimo jiné Strahovský klášter. Jestli tuto stížnost podal on sám, nebo ji jen někdo podepsal, se ověřit nepodařilo.

Pět ze stížností soud prý rovnou zamítl a u pár dalších požadoval u stěžovatele doplňující informace, například u zmiňovaného Čačíka, který má uvést, v čem spatřuje hrubé ovlivnění voleb, a konkrétně formulovat výrok, který od soudu žádá.

Dále o doplnění soud požádal další tři stěžovatele. Jedním z nich je i Jan Kirchner z Prahy 9, který si do své stížnosti uvedl hlavně to, že volby mohly ovlivnit inzerát se sloganem „Proti imigrantům a Drahošovi“ a článek MF Dnes o stíhání českých teroristů. Jaroslav Smetana z Frýdku-Místku se zase domnívá, že mohlo dojít i k manipulaci při sčítání hlasů, protože výsledky v jednotlivých krajích vykazovaly značné rozdíly.

Původní zdroj ZDE.

A volby mohla také ovlivnit útočná kampaň příznivců prezidenta Miloše Zemana, alespoň je o tom přesvědčena Johana Poslušná z Nového Knína. Všechny tyto tři občany soud vyzval, ať ve lhůtě tří dnů doplní specifika o tom, jak přesně to narušilo volby.

Dalším pisatelem stížnosti je i právní aktivista Tomáš Pecina. Tomu se nezdá skutečnost, že ministerstvo vnitra umožnilo registraci prezidentských kandidátů s vícenásobnými podpisy zákonodárců. Nejvyšší soud je nevyřadil, i když koncem loňského roku uvedl, že podepsání více kandidátních listin bylo chybné. Terezii Holovské, která už kvůli tomu tenkrát stížnost podávala, nepřiznal právo zpochybnit registraci jiných kandidátů, když se zároveň nedomáhala registrace vlastní.

„Shora označený stav lze označit jako to, co se v procesním právu nazývá zmatečností, případně zmateční vadou, a je dán důvod, aby byla volba prezidenta republiky opakována,“ napsal Pecina a zároveň přidal požadavek na to, aby se z projednávání vyloučili všichni členové volebního senátu s výjimkou Miloslava Výborného.

Nejvyšší soud již odmítl námitku podjatosti soudců, o podstatě stížnosti ale teprve rozhodne. Podle zákona to musí učinit do patnácti dnů od přijetí stížnosti. Soud zatím zveřejnil jen stížnosti, které buď odmítl, nebo v nich nějakým způsobem rozhodl.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…