Spiegel: Ukrajina je v žalostném stavu. Konec

21.08.2017 10:35

Nadšení mediálního mainstreamu nad „novou a lepší“ Ukrajinou začíná postupně vyprchávat. Německý magazín Spiegel se konkrétně věnuje „vyobcování“ Michaila Saakašviliho z Ukrajiny.

Spiegel: Ukrajina je v žalostném stavu. Konec
Foto: ČT
Popisek: Gruzínský exprezident Michail Saakašvili

Když byl před třemi lety za značné podpory Evropské unie i Spojených států zbaven své funkce legálně zvolený (byť také značně zkorumpovaný) prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč, vypadala budoucnost Ukrajiny značně optimisticky. Jak ovšem bez obalu píše německý magazín: „Ukrajina se nachází v žalostném stavu.“ „Boj proti korupci neskončil vítězně, protože ani nebyl pořádně zahájen,“ konstatuje lapidárně Der Spiegel.

Ačkoli nové vládnoucí elity slibovaly zahájení demokratických reforem, jejich úspěšnost je na tom asi tak stejně jako boj proti korupci. Jedním ze symbolů snahy Petra Porošenka a spol. bylo jmenování někdejšího prezidenta Gruzie Michaila Saakašviliho guvernérem regionu Oděsa. Saakašvili si získal pověst reformátora a představitele obdobné revoluce, která proběhla na Ukrajině. Desítky let trvající přátelství obou mužů však nyní vzalo za své.

Saakašvili přicházel na Ukrajinu jako hvězda mezinárodního formátu a jen málokterý z rodilých ukrajinských politiků se těšil takové důvěře vládnoucího establishmentu a obyvatelstva jako právě on. Před dvěma lety svému bývalému spolužákovi z kyjevské univerzity Porošenko slavnostně udělil ukrajinského občanství, ale koncem července mu je, s mnohem menší slávou, odebral, a jelikož Saakašvili již nevlastní gruzínské občanství, není nyní občanem žádné země.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Případ Saakašvili je jen jedním ze střípků nepříliš optimistického obrazu dnešní Ukrajiny, jejíž prezident Porošenko ve svých rukách soustřeďuje čím dál tím více moci a ze které v obrovském množství odcházejí mladí lidé za prací do zahraničí,“ píše německý magazín a připomíná, že Saakašvili byl doma v Gruzii poražen před pěti lety. Mnoho jeho spojenců skončilo ve vězení a on sám v roce 2013 odjel od New Yorku.

„Ve Spojených státech se dle svých slov nudil, a tak přišel Majdan z jeho pohledu v ten pravý čas. Zpočátku se zdálo, že jeho spojení s Ukrajinou bude ideální kombinací. Brzy se však ukázalo, že politická vůle nebyla tak silná. Porošenko nebyl na rozdíl od Saakašviliho revolucionářem ani odhodlaným reformátom. Porošenko je především produktem ukrajinského oligarchického systému,“ konstatuje německý týdeník.

Dnes Saakašvili obviňuje Porošenka z toho, že se obklopuje jen lidmi, kteří mají moc a peníze. „Kdybych věděl to, co vím dnes, nikdy bych do toho nešel,“ říká dnes Saakašvili, který byl podle mnohých až příliš netrpělivý a nebyl schopen vytvářet v politice tolik potřebné aliance. Se svým někdejším přítelem ze studií Porošenkem se rozkmotřil patrně navždycky. Posledním hřebíčkem do rakve bylo Saakašviliho konstatování, že prezident v Oděse podporoval ty nejhorší korupčníky.

Oficiálním argumentem Porošenka pro odebrání ukrajinského občanství Saakašvilimu bylo, že někdejší prezident Gruzie byl ve své zemi trestně stíhán. Nicméně panuje přesvědčení, že skutečným důvodem jsou vzájemné napjaté vztahy. Porošenko navíc zbavil Saakašviliho ukrajinského občanství v době, kdy byl na návštěvě svého strýce ve Spojených státech. Nyní dělají ukrajinské úřady vše možné, aby se Saakašvili nemohl na Ukrajinu vrátit.

„Pohraniční stráž dokonce prohledávala kufr auta jednoho ukrajinského poslance ve snaze vyloučit, že mě tam převáží. Věřím, že Západ bude na Porošenka vyvíjet tlak a já budu moci jeho rozhodnutí napadnout u soudu. Chci do toho jít, i kdyby snad neměl proces probíhat právě nejférovějším způsobem. Minimálně bych chtěl být tímto způsobem aspoň vyslyšen,“ říká politik bez občanství.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…