Spisovatel Viewegh ubytoval ženu z Ukrajiny. Vznikl z toho vztah a následně kniha

19.08.2023 12:50 | Komentář

Spisovatel Michal Viewegh nabídl ukrajinské uprchlici pomoc poté, co s malým synem prchla z válkou zmítané země. „Lásku s ní mi předpověděla stařenka v hospici. Bylo to mystické,“ poznamenal v rozhovoru pro CNN Prima News.

Spisovatel Viewegh ubytoval ženu z Ukrajiny. Vznikl z toho vztah a následně kniha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel Michal Viewegh

Viewegh v rozhovoru popsal, že když začala ukrajinská krize, říkal si, že by bylo nemorální pomoc nenabídnout. „Takže jsem to víceméně z pocitu povinnosti udělal. No a hned mi zavolala paní, že má doma v malém bytě Ukrajinku se synem, ať si pro ni přijedu,“ uvedl Viewegh.

„Zpočátku zapochybujete, jestli jste si nena**ali do bot, protože malý Ukrajinec samozřejmě občas zlobí a máte s ním i s jeho matkou spoustu nových drobných, ale otravných starostí – třeba jsem zapnul televizi a šla tam ukrajinská stanice, protože mi to mladej přes internet nějak přešteloval… Nicméně podobné počáteční problémy jsme nějak vyřešili. To jsou jen drobnosti,“ poznamenal Viewegh a dodal, že k paní Oleně se choval korektně a měli dva tři měsíce čistě formální vztah. 

„A když jsem ji poprvé pozval na oběd, pozval jsem i moji mámu, aby se Olena cítila bezpečně a tak dále,“ popsal Viewegh. Jak pak čas od času vezl Olenu někam se synem, tak si všiml, že ubytovává hezkou ženskou. „Ale jak jsme se čím dál častěji potkávali u jednoho stolu, chodili na společné procházky, nějak to mezi námi přeskočilo. Bylo to spontánní, ohromně milé, hrozně dlouho trvalo, než se něco stalo. Bylo to takové plaché, ustrašené, ale o to pro mě hezčí. Kdybych se měl dopustit patosu, řekl bych, že jsem udělal dobrý skutek a že mě za to nikoliv snad přímo Bůh, ale minimálně Osud odměnil,“ zmínil Viewegh.

Řeč byla i o tom, jak se Češi chovají k uprchlíkům. „Nemám samozřejmě žádný relevantní vzorek, abych mohl říci, kolik Čechů se chová dobře, kolik špatně. Takže mohu soudit jenom podle toho, co vidím tady v Sázavě. A bezpočet mých kamarádů a sousedů se chová k Oleně hezky, vstřícně a všemožným způsobem se jí snaží pomáhat. Ale samozřejmě se Olena setkává i s tím, že na ni někdo pokřikuje na ulici nebo třeba v obchodě nějací lidé vedou protiukrajinské řeči a tak podobně. Většinou jsou to lidi z jistých sociálních vrstev, omezení, frustrovaní i tím, že česká vláda pomáhá Ukrajině, místo aby zvyšovala důchod nebo sociální dávky jenom jim. Lze to pochopit, ale nelze to omluvit,“ zmínil. 

Závěrem se pak hovořilo i o herci Jaroslavu Duškovi, který je Vieweghův kamarád. Dušek se před nedávnem vyjádřill, že za rakovinu můžou sami pacienti a že je to jejich volba konce života. „Kamarádům tolerujeme třeba i nějaké ty úlety. Tím vlastně naznačuji, že i já si občas myslím, že Jarda někdy ulítne,“ dodal Viewegh se slovy, že je to člověk, který zachází příliš daleko. „Někdy společnost posouvá dobrým směrem – třeba abychom na vlastní děti neřvali povely jako na psa nebo nežrali prášky po hrstech a šli se radši třeba projít nebo zkusili nějakou léčivou bylinku – a někdy to Jarda holt trochu přepískne. Tohle byl asi ten případ, ale vždycky se ho budu zastávat, protože je to kamarád,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vyšel plán A i plán B, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefrajava , 19.08.2023 13:27:01
nový vztah a nová kniha. Šťastně ženatý, šťastně rozvedený a znova šťastně ženatý a ani o kousek chytřejší,..to zde neplatí?

|  10 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …