Spojovat amnestii s mojí nominací opravdu nelze, uvedla Vesecká

04.01.2013 19:23

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek navrhl bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou do funkce zástupkyně ombudsmana. Ta jeho nominaci přijala, protože si prezidenta váží a chce prosazovat práva občanů. Řekla v pořadu Interview ČT 24.

Spojovat amnestii s mojí nominací opravdu nelze, uvedla Vesecká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přišla i bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Vesecká nejdříve na nabídku prezidenta pohlížela s rozpaky. V současnosti pracuje jako advokátka a baví jí to. „Ale nakonec jsem se rozhodla ji přijmout, protože si vážím prezidenta. Přijala jsem ji i z toho důvodu, protože úřad ombudsmana je velkým prostorem pro prosazování práv občanů,“ vysvětlila.
Poukázala na to, že i dosud hájila práva občanů jako advokátka.

Budu mít gumové zuby. Ale na zjednávání nápravy jsou jiní

V Interview ČT 24 Vesecká přiznala, že bude mít v nové funkci jen omezené možnosti. Bude vydávat jen doporučení. „Tato kompetence připomíná kompetenci někdejší prokuratury. Té se přezdívalo gumové zuby,“ připomněla. Dodala, že existují jiné úřady, které mají zjednávat nápravu.

V reakci na její nominaci někteří politici připomněli, že byla součástí takzvané justiční mafie a že tedy není důvěryhodná pro občany. Na to Vesecká reagovala s úsměvem: „Za mnou nikdy nestála žádná politická strana ani finanční skupina. Musím se smát členům instituce, která má u občanů jen desetiprocentní podporu.“

Spojovat mou nominaci s amnestií opravdu nelze

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně prohlásila, že byla vždy loajální právu a nikdy si nesedla na zadek před někým, kdo na ni zadupal. Díky tomu prý mohly vznikat politicky motivované fámy.

Vesecká také odmítla, že by chtěl Václav Klaus její nominace nadále provokovat společnost. „Spojovat tyto dva kroky opravdu nelze,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…