Spokojenost lidí se Sobotkovou vládou padla na minimum

03.03.2016 18:18

Na dosud nejnižší míru klesla spokojenost Čechů s vládou Bohuslava Sobotky (ČSSD). Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Poprvé od nástupu kabinetu je ve většině bodů nadpoloviční množství nespokojených. Přesto je nespokojenost menší než u předchozích vlád Jiřího Rusnoka a Petra Nečase.

Spokojenost lidí se Sobotkovou vládou padla na minimum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Nejvíce Čechů je nespokojeno s lidmi ve vládě, a to 59 procent, kdežto spokojeno je pouze 31 procent. Negativně lidé také často hodnotili komunikaci kabinetu, když nespokojeno jich bylo 57 procent a spokojeno 34. Nespokojenost s činností vlády vyjádřilo 55 procent dotázaných a spokojenost 37 procent. Lepšího poměru dosáhl premiér Sobotka, se kterým je nespokojeno 51 procent Čechů a spokojeno 41 procent.

Pouze u otázky na program vlády převažovaly v průzkumu kladné odpovědi. Spokojeno je s programem 43 procent lidí a nespokojeno jen 36 procent.

Oproti předchozímu průzkumu z ledna 2015 spokojenost Čechů s vládou značně klesla, ve všech bodech o zhruba deset procentních bodů. Také neutrálních odpovědí "nevím" v průzkumu ubývalo, zatímco podíl dotázaných vyjadřujících nespokojenost u všech otázek v průzkumu stoupl.

Navzdory poklesu kladných hodnocení v posledním roce stále Sobotkova vláda výrazně převyšuje předchozí vládu vzešlou z voleb, kabinet Petra Nečase, i Rusnokův úřednický kabinet, který vedl Česko krátce po demisi Nečasovy vlády. Nynější vláda je dokonce jednou z nejlépe hodnocených v posledních letech, a to i podle údajů z aktuálního průzkumu.

Průzkum provádělo CVVM v období od 8. do 15. února. Zúčastnilo se ho 1080 obyvatel České republiky ve věku nad 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…