Starosta Tábora: Jsem zklamán současným politickým vývojem

26.09.2013 9:47

Svůj život prožil v komunismu. Jak tedy nahlíží na současný politický vývoj a jak naopak zpětně hodnotí některé reformy Nečasovy vlády? Příští týden se budou zastupitelé města zabývat aktuální situací kolem budovy v centru Tábora. Jaké řešení preferuje on sám? Nejen o tom, ale také o transparentnosti úřadu vůči občanům jsme hovořili se starostou Jiřím Fišerem (Tábor 2020).

Starosta Tábora: Jsem zklamán současným politickým vývojem
Foto: Redakce
Popisek: starosta Tábor Jiří Fišer (Tábor 2020)

Pane starosto, s tím, že by byla Nečasova vláda nejhorší od roku 1989, nesouhlasíte a vítáte například snahy zamezit neoprávněné konzumaci sociálních dávek. Sociální napětí ve společnosti ale stále roste a navíc je Česká republika kritizována za zhoršující se životní podmínky a neexistenci zákona o sociálním bydlení, což potvrzuje i nárůst bezdomovců v ČR. Do jaké míry tak byly skutečně opatření Nečasovy vlády v sociální oblasti efektivní? A jsou uvedené problémy aktuální i v Táboře?

Zmíněná opatření jsou nedotažená a málo efektivní. Problémy s bezdomovci jsou všude, Tábor nevyjímaje. Zásadně obtížné je odlišit lidi bez domova, kteří se do této životní situace dostali, aniž by si to přáli, opravdu nemají střechu nad hlavou a mají vůli se z toho dostat. Těm je třeba pomoci. A pak jsou ti, kterým s prominutím říkám „somráci“, kterým jejich stav vyhovuje a zneužívají demokratické principy společnosti i její nabízenou pomoc.

S čím ale nesouhlasíte, je prezidentova ,,okázalá podpora sociální demokracie“. Podle vašich slov také prezident rozděluje společnost více, než je přirozené. Jak ale vnímáte prezidenta ve vztahu k straně nesoucí jeho jméno? Připomeňme, že SPOZ využila prezidenta na sém billboardu. A co od něj očekáváte po volbách, kde bude hrát jednu z klíčových rolí, především při jmenování vlády? Otázkou také zůstává, jaký vliv bude mít na již zmíněnou sociální demokracii, z jejích řad bude zřejmě jmenovat i premiéra.

O pomoci pana prezidenta jsem mluvil pod dojmem jeho vystupování na sjezdu sociálních demokratů. Od té doby se mnoho změnilo a SPOZ je evidentně prezidentskou stranou. Po volbách očekávám od pana prezidenta silové uplatnění jeho autority na hranici Ústavy.

Starostou jste první volební období a zaměřil jste se mimo jiné na zprůhlednění městských zakázek a dle vašich slov se i významně zlepšila komunikace s nevládním sektorem. Jak byste ale hodnotil komunikaci s občany? Co se snažíte jako starosta dělat, aby byl městský úřad vůči občanům co nejvíce otevřený a transparentní? 

Všechny zakázky mají svůj životopis a zveřejňujeme vše od zadávací dokumentace přes úplné znění smluv až po finanční výsledek ve srovnání s projektem a smlouvou. Běžné věci kupujeme prostřednictvím elektronických aukcí, včetně el. energie či služeb mobilních operátorů. Na webu probíhají diskuzní fóra o palčivých oblastech dění ve městě, zejména probíhajících velkých stavbách. Informace se pověřenými pracovníky průběžně aktualizují. S občany se setkávám podle jejich podnětů dle mých časových možnost neprodleně, nikoliv jen v rámci tzv. „hovorů“. Konají se dny otevřených dveří, kdy lidé mohou vstoupit nejen do kanceláří mé a mých kolegů, ale klidně nahlédnout třeba do mého počítače či psacího stolu.  Pořádám diskuze „Na kus řeči se starostou“, velkým investičním akcím předchází besedy či prezentace na dané téma.  

Vaše kritika krajské koalice, kterou jste pro naše stránky vyjádřil počátkem roku, vyvolala velkou vlnu reakcí nejen občanů, ale i koaličních zastupitelů. Očekával jste ji? A byť jste zmínil, že možnosti opozice jsou dosti omezené, co je v zastupitelstvu vaším cílem?

Víte, já nejsem příznivcem okázalé a bezduché opoziční role za každou cenu. Ani to neumím. Snažím se tedy hledat spíše konkrétní témata v oblastech, které jsou aktuální a zkombinovat zájem Tábora v optice cílů kraje. Jde např. o budoucnost v odpadovém hospodářství, zásobování vodou či v dopravním skeletu. Cestou je jednání s konkrétními živými lidmi, jak zastupiteli, tak pracovníky krajského úřadu.

Jak jste se sám vyjádřil: ,,Komunisté umějí vyčkávat na příhodnou chvíli a jejich plíživý nástup je tu“. Myslíte si tak, že se nyní dostanou i do vlády? A co by to podle vás znamenalo? Přeci jen jste v komunismu vyrostl. A jste tak zklamán současným politickým vývojem?

Zklamán poněkud jsem, ale zase ne tak zcela osudově. Je to i tím, že mám svoji profesi, ke které se, věřím, jednou vrátím a nejsem tak na politice beze zbytku závislý jako jiní. Pořád si cením svobody voleb, slova, pohybu, informací. Před 25 lety jsem si nemyslel, že se toho dožiji. Nicméně komunisté jsou zpět, to je jasné a do vlády se dostat mohou velmi reálně. Bude to pro společnost a zejména mladou generaci nová a zásadní zkušenost.

Zastupitelé se 30. září budou zabývat aktuální situací kolem budovy v centru Tábora. Podle informací Táborského deníku jste si zatím budovu prohlédl jen vy a pan Havránek. Čím si tak malý zájem ze strany zastupitelstva vysvětlujete a především, prozradíte nám, zda jste vy osobně zastáncem odkupu budovy? Mělo by pro poměrně obrovský komplex město využití?

Malý zájem zastupitelů o prohlídku budovy mne mrzí, možná by byli dost překvapeni. Ale třeba mají o věci jasno. Přiznám se, že já nikoliv. Prostě nevím. Je to otázka priorit, protože v současné době se strategického nemovitého majetku nabízí městu více a finanční zdroje či ekonomicky efektivní nápady na využití chybí. V danou chvíli vidím jako prioritu spíše investice do pozemku, který by umožnit výstavbu objektu sociální péče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…