Sto let tady byl pokrok. I bez Evropské komise. Bývalý ředitel škodovky rozsekl debatu

15.02.2023 21:28 | Ze sítí

Od roku 2035 nová auta jen bez motoru na benzín či naftu. Evropský parlament schválil dohodu vyjednanou v závěru českého předsednictví Evropské unii. Formálně to ale ještě musí potvrdit Rada EU, tedy shromáždění představitelů členských zemí. Přinese toto rozhodnutí technologický vzestup Evropy, nebo kontinent nebude schopný konkurovat okolnímu světu? Budeme jezdit auty čím dál víc, nebo čím dál méně? A přijdou lidé kvůli elektroautům o práci? Hostem Interview ČT24 byl bývalý šéf mladoboleslavské škodovky Vratislav Kulhánek.

Sto let tady byl pokrok. I bez Evropské komise. Bývalý ředitel škodovky rozsekl debatu
Foto: Reprofoto: Interview ČT24
Popisek: Vratislav Kulhánek

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí
Od roku 2035 žádný benzín, žádná nafta – pokud jde o nová auta. Je to dobrá cesta? „Já si osobně myslím, že ne tak úplně. Jedna věc mě trošičku naplňuje optimismem. Že je tam řečeno bez benzínu a nafty, takže syntetická paliva na jiné bázi by mohla fungovat, a tím pádem by i nadále mohly fungovat spalovací motory. Spalovací motor je spalovací motor. Ten je co do zvuku a výkonu nenahraditelný, o tankování ani nemluvě,“ sdělil Kulhánek. „Tankujete v řádu minut. U elektroauta se nedostanete pod řád půl hodiny, pokud budete šetřit baterku, i víc, takže tohleto, na tohle doufám a věřím,“ dodal Kulhánek.

„Elektroauta jinak svoji perspektivu mají, jenom mně se na tom nelíbí ten tlak, který je vyvíjen ze strany Evropské unie. Ta nekvalifikovanost toho tlaku,“ sdělil Kulhánek.

A není to dobře, že někdo tlačí na to, aby Evropa postupovala dál a dál? „Já bych si dovolil trošku oponovat, protože za tisíce let došlo k vývoji. Během posledních sto let došlo k dramatickému vývoji a nebyla za tím Evropská komise. Ten vývoj prostě se vyvíjel naprosto přirozenou cestou, protože vývoj jako takový je přirozený,“ sdělil Kulhánek, že záleží na té logice postrkování.

„Když to někdo postrkuje a ví při tom přesně, jestli to jde, jaké budou parametry, které bude třeba splňovat, a teď se budeme bavit o kapacitách elektráren, budeme se bavit o kapacitách přenosových sítí, tak kdyby tohle všechno měli spočítáno a řekli: Dobře, teď to půjde takhle jedno po druhém, tak fajn, ale zatím z toho, co jsem viděl...,“ dodal Kulhánek.

Kulhánek hovořil následně o inovacích u automobilek, ale podotkl, že se domnívá, že na spalovacích motorech se bude pracovat pořád. „Ta alternativa těch médií, která by byla ne na bázi nafty nebo benzínu, ta pořád žije a myslím si, že je docela otevřená, takže tam to je jedna věc,“ podotkl Kulhánek.

„Druhá věc: Ono na těch elektroautech už se toho moc udělat nedá, protože když máte nejdražší záležitost baterii, která vám vlastně reprezentuje v tomhle případě skoro polovinu ceny auta, tak ten prostor pro ty automobilky je hrozně omezený. Na designu toho moc nevymyslíte. To hlavní, co se dělo, byl vždy motor a převodovka. To vám odpadá u tohoto. A další věc je neskutečné cpaní věcí, které mnohdy nemají ani logiku, ani to tam lidé nechtějí. Když mám vše ovládat na displeji, zvyšuji rizikovost ovládání,“ dodal Kulhánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…