Stoltenberg ukázal Ukrajině vstupní dveře do NATO. Ulehčí jí cestu. Ale podmínky tu jsou

11.07.2023 18:23

MONITORING Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na summitu NATO v litevském Vilniusu oznámil, že Aliance počítá se vstupem Ukrajiny do NATO „až budou splněny všechny podmínky“. Před přítomným ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským také prohlásil, že Ukrajina bude mít usnadněnou cestu, která nebude dvoustupňová, ale pouze jednostupňová. Se vstupem, který by mohl přijít až po konci bojů na Ukrajině, musí souhlasit všichni členové Aliance.

Stoltenberg ukázal Ukrajině vstupní dveře do NATO. Ulehčí jí cestu. Ale podmínky tu jsou
Foto: Repro ČT24
Popisek: Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Zelenskyj byl před cestou na summit NATO kritický, protože Ukrajina podle něj nedostala žádný časový plán možného vstupu do Aliance. Podle Stoltenberga ale nikdy nejsou procesy založeny na časovém harmonogramu, ale na splnění daných podmínek. „Pokud se podíváte na všechny procesy členství, ty nejsou založeny na časových lhůtách, ale na podmínkách, jako tomu bylo vždy,“ uvedl podle informací BBC.

Stoltenberg zároveň ubezpečil, že NATO stojí o vstup Ukrajiny a poskytne jí v tom nebývalou podporu. „Poskytneme velmi podstatný balíček s mnoha různými prvky, který pomůže Ukrajině směřovat ke členství v NATO. Balíček bude pro Ukrajinu velmi praktickou podporou. Ze strany NATO nikdy v minulosti nepřišlo silnější poselství, a to jak v oblasti politické, tak konkrétní praktické podpory,“ reagoval na kritická slova Zelenského.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21918 lidí
Pozvánku Ukrajina podle lídra NATO dostane po splnění všech podmínek, pokud to ratifikují všechny členské státy. Zároveň vyšel vstříc ukrajinským prosbám alespoň tím, že budoucí členství Ukrajiny bude změněno z dvoustupňového procesu na jednostupňový. Do té doby bude fungovat nová „Rada NATO–Ukrajina“, kde se budou lídři scházet jako „rovný s rovným“. Ustavující schůzka se podle deníku The Guardian uskuteční zítra s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Tato slova potvrdil německý ministr obrany Boris Pistorius. „Budoucnost Ukrajiny je v NATO, o tom není pochyb,“ řekl Pistorius na summitu. „O všech ostatních otázkách se musí mluvit, až válka skončí. O členství Ukrajiny v NATO nelze skutečně jednat, dokud válka trvá. Musíte počkat na tento okamžik a pak to samozřejmě musíme udělat rychle,“ prohlásil Pistorius. Právě Německo přitom bylo se Spojenými státy v otázce členství Ukrajiny nejvíce zdrženlivé.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg také uvedl, že ho potěšil zlom v jednání Turecka se Švédskem o vstupu severské země do NATO. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí prohlásil, že pošle žádost Švédska o vstup do Severoatlantické aliance co nejdříve tureckému parlamentu k ratifikaci.

„Včerejší dohoda je historická v tom, že je to jasný signál od prezidenta Erdogana,“ řekl Stoltenberg a přivítal finského prezidenta Sauliho Niinistöa, jehož země vstoupila do NATO v dubnu. „Všichni už se těšíme na to, až budeme moci přivítat Švédsko,“ dodal Stoltenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Neskutečná arogance moci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSaba , 11.07.2023 19:48:05
Za těch sedmdesát čtyři let od založení NATO se tato vojenská organizace vypracovala od původního, ještě zhoubně nezprofanového původního záměru uskupení t.j. udržet Ameriku v Evropě, Rusko mimo západní Evropu a Německo při zemi k takové dokonalosti vměšování se do vnitřních záležitostí kteréhokoliv státu ve světě, politických manipulací, podvodů, zlodějen, vraždění nevinného obyvatelstva, že by měla být tato organizace vyhlášená za teroristickou a tím nebezpečnou pro všechny národy světa. Jedno německé přísloví říká " Ďábel svým lidem pomáhá, ale také si pro ně přijde ".

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…