Strany, které táhly transformaci, končí v propadlišti dějin. Nejen u nás, píše Šimečka

04.09.2013 10:12

Novinář, spisovatel a editor časopisu Respekt Martin M. Šimečka píše na blogu o tom, že transformačním silám v zemích střední Evropy, ať už levicovým nebo pravicovým, dochází dech. Podobný vývoj postihl Slovensko, Maďarsko a pravděpodobně se nevyhne ani České republice.

Strany, které táhly transformaci, končí v propadlišti dějin. Nejen u nás, píše Šimečka
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Druhý den sjezdu ČSSD. Promluvil zde také slovenský premiér Robert Fico

Podle komentáře Martina M. Šimečky na blogu je společným znakem politického vývoje středoevropských zemí to, že transformačním silám dojde v nějakém čase dech a buď zaniknou, nebo jen léta bojují o přežití.

Předzvěstí českého příběhu je podle Šimečky osud slovenské pravice, která se po roce 1998 stala motorem transformace. Nyní je už několik let ve stavu, který prý velmi připomíná budoucí smutný osud české pravice. V Maďarsku byla transformačním tahounem postkomunistická levice spolu s liberály. Po dvaceti letech, kdy byli většinou u moci, skončili nyní v troskách - bez idejí, se špatnou pověstí zkorumpované elity.

Transformační síly zmizely ze scény

Trochu složitější to prý bylo v Polsku, kde se míchaly liberální, pravicové i levicové strany v různých koalicích. Podstatné podle Šimečky je, že většina z nich skončila v onom smutně proslulém propadlišti dějin. S odstupem času se to prý jeví tak, že politické strany, které se ujaly transformace a reprezentovaly přechod od komunismu k demokracii a tržní ekonomice, nevydržely nápor vládnutí a vinou svých slabých struktur se časem rozpadaly na stále menší strany nebo rovnou zanikly.

"Naopak strany, které většinu času strávily v opozici nebo postupně teprve vznikaly v závětří a měly dost času na přípravu, se dnes dostaly k moci a jsou mnohem silnější a jednotnější než jejich transformační předchůdci," napsal novinář. Příkladem je třeba příběh Roberta Fica a jeho Smeru nebo Viktora Orbána a jeho strany Fidesz.

Na to, co se děje v Maďarsku a na Slovensku, není podle Šimečky pěkný pohled. A ani v Česku se prý není na co těšit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…