Strany šetří s podporou prezidentským kandidátům. ODS a TOP 09 chtějí konec Zemana

09.01.2018 14:44

Parlamentní strany jsou umírněné v podpoře prezidentských kandidátů. Většina z nich se pro žádného z nich jasně nevyslovila. Výjimku tvoří lidovci a Starostové, jejichž vedení se postavilo za Jiřího Drahoše. ODS nebo TOP 09 chtějí, aby skončilo prezidentování Miloše Zemana, SPD (Svoboda a přímá demokracie) naopak Zemana nepřímo podporuje, za současného prezidenta se také postavili někteří členové ČSSD.

Strany šetří s podporou prezidentským kandidátům. ODS a TOP 09 chtějí konec Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancelář prezidenta republiky

Šéf ANO Andrej Babiš se chce vyslovit těsně před volbami. Vzhledem k blízkému spojenectví se současným prezidentem se očekává, že se přikloní na stranu Zemana.

Prvořadým cílem ODS podle mluvčí Jany Havelkové je, aby nebyl opět zvolen Zeman. „Jeho přístup k výkladu ústavních pravomocí se ukazuje jako nebezpečný, jeho praktický výkon úřadu považujeme v mnoha ohledech za problematický a přejeme si, aby Česká republika měla jiného prezidenta,“ sdělila ČTK. Výběr konkrétního kandidáta ale občanští demokraté ponechávají na voličích.

Podobný postoj má i TOP 09, i podle jejího předsedy Jiřího Pospíšila musí hlavně proběhnout změna v úřadu prezidenta. „Nechceme, aby v jeho vykonávání pokračoval prezident, který Českou republiku otáčí na východ a poklonkuje před diktátory,“ napsal ČTK. Konkrétnímu kandidátovi ale strana podporu nevyslovila.

ČSSD žádné doporučení směrem k prezidentské volbě nedala. Rozhodnutí ponechala na jednotlivých voličích. Na stranu Zemana se přiklonili zakladatelé platformy, která kritizuje stranické vedení. Je mezi nimi řada dlouhodobých Zemanových stoupenců, například bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek nebo poslanec Jaroslav Foldyna. Hlas Zemanovi chce dát také dočasný šéf strany Milan Chovanec, sdělil serveru Parlamentnílisty.cz.

Pro podporu konkrétního kandidáta se nerozhodli ani Piráti. Nechali na rozhodnutí členů, komu dají hlas, apelovali ale na to, aby lidé přišli k volbám. Předseda strany Ivan Bartoš řekl, že on Zemana volit nebude a krátce před volbami oznámí, komu dá svůj hlas. Ve stranické anketě, ve které hlasovalo přes 200 členů strany výrazně vyhrál Marek Hilšer přes Drahošem a Michalem Horáčkem.

Jasně za Drahoše se již v létě postavilo vedení hnutí STAN. Lidovci ke stejnému kroku sáhli v listopadu, kdy doporučili voličům, aby bývalém předsedovi Akademie věd dali svůj hlas. Zdůvodnili to tím, že by v čele státu měl být člověk, který dokáže spojovat společnost, ctí demokratické principy a proevropskou orientaci země, což podle nich Drahoš splňuje.

Komunisté v prosinci vyzvali své voliče, aby se hlasování o nové hlavě státu zúčastnili. „Stalo se tak v obecné rovině. To znamená, jděte k volbám bez jmenovitého doporučení,“ řekl ČTK místopředseda strany Jiří Dolejš. Předseda KSČM Vojtěch Filip ve výzvě prezentované v sobotu na webu strany nicméně nepřímo podpořil Zemana, když napsal že se mu podařilo „spolu s odpovědnými politickými silami, včetně KSČM zejména, obrátit vývoj u nás od destrukce a nedůstojného ponižování pracovitých lidí z krize k novému ekonomickému růstu“. „Žel, nebylo možné a ani nebylo v jeho silách napravit všechny nespravedlnosti a chyby těch, kteří něco slíbili a pak svá slova nedodrželi,“ uvedl.

SPD na sjezdu, kterého se zúčastnil i Zeman, vyzdvihlo jeho práci a přijalo usnesení, podle kterého by měl být prezidentem i po lednových volbách člověk, který bude podporovat přímou demokracii, bude bojovat proti migraci, islamizaci a bude bojovat za národní zájmy. Přímou podporu ale konference SPD Zemanovi nevyslovila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…