Strašíte, sepsul Babiš média. A zvedl prst na Slovensko

14.09.2020 14:34

Premiér a zároveň předseda Rady vlády pro zdravotní rizika Andrej Babiš vyzývá premiéra Slovenska Igora Matoviče, aby nedával Česko na seznam červených zemí. „My jsme se v rámci V4 ubezpečovali, že nebudeme dělat tato opatření ekonomického charakteru a podle mě k tomu ani není důvod,“ řekl Babiš na tiskové konferenci. Zároveň pokáral mladé lidi, kteří nechtějí nosit roušky a dodal, že budou muset nastat přísnější kontroly. „Teď jsem četl nějakou reportáž z pražských barů, že tam se to nedodržuje, takže tam by to měla asi policie kontrolovat,“ překvapil premiér.

Strašíte, sepsul Babiš média. A zvedl prst na Slovensko
Foto: reprofoto: FCB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš.

„Dneska jsem si psal s panem premiérem Matovičem,“ spustil Babiš obsáhlou odpověď na dotaz slovenské novinářky ohledně možného uzavírání hranic se Slovenskem. „My jsme se v rámci V4 ubezpečovali, že nebudeme dělat tato opatření ekonomického charakteru a podle mě k tomu ani není důvod. Může to mít negativní dopad, protože mezi Českem a Slovenskem jsou rodiny, studenti, byznysmeni. Pokud to Slovensko přijme, tak to bude škoda a mrzelo by mě to,“ prohlásil Babiš.

Anketa

Považujete Miloše Zemana za lháře?

21%
79%
hlasovalo: 16087 lidí

Poté si rýpl do médií, že podle něj málo zdůrazňují, že má Česká republika třetí nejnižší smrtnost v Evropě. „Slováci mají absolutně nejlepší smrtnost v Evropě na milion obyvatel a my jsme třetí. O tom se až tak nemluví, já to neustále ukazuju, ale asi to není taková senzace pro média, aby o tom informovala,“ řekl premiér.

Podle Babiše není na místě žádná panika a je potřeba řešit také ekonomické dopady nebo jiná zdravotní rizika. „Až budeme jednou bilancovat covid-19, tak to nebude jen o tom, kolik bohužel zemřelo lidí. Já jsem byl dnes na skvělé akci o rakovině kůže a u nás v České republice zemře bohužel pět set lidí ročně na rakovinu kůže a 27 tisíc na rakovinu dohromady. V době covidu tam je 30procentní nárůst,“ apeloval Babiš na lidi, aby se nebáli chodit na prevenci. „Některá média stále straší s tím covidem, zatímco my ne a potom se lidi bojí jít na tu prevenci a třeba se včas nezjistí ta rakovina kůže,“ dodal.

Premiér se také obul do mladší generace, která prý i na popud opozice nenosí roušky. „Dříve jsme měli opatření, že se musí roušky nosit všude, i mimo vnitřní prostory a tehdy s tím všichni souhlasili. Dokonce i slušně upozorňovali některé lidi, aby si roušku nandali. Byli jsme disciplinovaní, šli jsme příkladem, ale byly tady i některé zejména opoziční názory, že roušky jsou náhubek demokracie, že zavíráme lidi do tábora a nevím co všechno,“ byl v ráži Babiš s tím, že prosí všechny, aby byli solidární.

„Hlavně u těch mladších je ten odpor k rouškám větší. Ale nedá se to paušalizovat, je mnoho mladých lidí, kteří to chápou, že by mohli ohrozit své rodiče nebo prarodiče. Ten nárůst není dobrý a bylo by dobré, aby to všichni respektovali. Teď jsem četl nějakou reportáž z pražských barů, že tam se to nedodržuje, takže tam by to měla asi policie kontrolovat,“ překvapil poté Babiš.

„Když se podíváme na to šíření, tak to lidé přivezli z dovolených a šíří se to hlavně na akcích jako Techtle mechtle. Probíral jsem to dnes na radě s ministrem vnitra Hamáčkem a s policejním prezidentem, ale my tady nechceme lidi nějak terorizovat. Jen chceme apelovat na jejich solidaritu a aby vnímali ten ekonomický dopad na celou společnost,“ ubezpečil Babiš na konec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…