Svítit se musí. Němci přinucení k tomu, co dělají neradi. Už mají ostudu

06.10.2023 12:15 | Monitoring

Sledujeme krach německé energetické politiky? Všechno tomu nasvědčuje, protože dříve tolik proklamovaná zelená energie je nyní upozaděna a do popředí se opět dostává zatracované uhlí. To je trnem v oku odborníkům na jadernou energii. Ti upozorňují na výhody jádra oproti uhlí. Další ohlasy směřují proti bývalé německé kancléřce a jejím vyjádřením. Jsou méně výkonné, vypouští více CO2, ale zase jsou dražší, zaznělo také na úkor uhelných elektráren.

Svítit se musí. Němci přinucení k tomu, co dělají neradi. Už mají ostudu
Foto: ČEZ
Popisek: Vinice u jaderné elektrárny Dukovany

Německo obnovuje zakonzervované uhelné elektrárny, píše agentura Bloomberg s odkazem na informace, že u našich západních sousedů dochází k obnovování provozu uhelných elektráren a řeší se tak nedostatek energií, kterého se Německo před nastávající zimou obává.

K této skutečnosti se mimo jiné vyjádřil i anglický energetický expert, odborník na jadernou energii z univerzity v Cambridge Mark Nelson. Ten upozornil na porovnání nákladů, výkonu a vypouštěného kysličníku uhličitého, pokud vezmeme jadernou energii a právě hnědé uhlí, které se nyní opět dostává v Německu ke slovu.

„V souvislosti s tím, jak se zapínají uhelné elektrárny, které provozuje RWE, si je porovnejme s těmi  jadernými, které  Němci vypnuli v roce 2023,“ napsal ve statusu na sociální síti X a porovnání přiložil:

Uhlí: 886 MW

Emise 1200 g CO2/MWh plus trocha rtuti a olova

Provozní náklady:100 EUR/MWh + cena CO2

Jádro: 1363 MW

Emise: 4 g CO2/MWh

Provozní náklady: 25 €/MWh

Vyplývá z něj, že hnědé uhlí má nejen menší výkon, ale i násobně vyšší provozní náklady a neporovnatelné hodnoty vypouštěného kysličníku uhličitého.

Na to samé naráží ve svém sarkasticky laděném příspěvku na stejné sociální síti i jaderný inženýr Marek Ruščák, když píše, že Německo bude na zimu spouštět další „uhelky“.

„Jsou sice méně výkonné a vypouštějí obrovské množství CO2 oproti jádru, ale aspoň je jejich provoz o dost dražší,“ uvádí jaderný odborník.

Ironický tón zvolil i český novinář a podcaster Tomáš Jirsa.

„To není možný, Angela Merkel říkala...“ napsal na X evidentně s odvoláním na prohlášení bývalé německé kancléřky ohledně odpojení tepelných i jaderných elektráren a jejich nahrazení přírodními zdroji.

Na prohlášení vysokých německých představitelů naráží i bývalý předseda představenstva Pražské plynárenské a odborník na energetiku Pavel Janeček.

„LEAG a RWE najíždí uhelné elektrárny, aby uspořilo plyn na zimní sezónu. Holt je třeba svítit. Co budou dělat, až začne r(t)opná sezóna? Nějak neslyším Mr. Habeck projevy. Co naši ochránci planety a klimaalarmisté,“ ptá se Janeček s odvoláním na mnohé vyjádření německého ministra hospodářství a ochrany klimatu a velkého zastánce větrných a slunečních elektráren.

Vyjádřil se i majitel internetového portálu Seznam.cz Ivo Lukaševič.

„Poté, co se v Německu demontovalo pár větrných elektráren, aby se rozšířil hnědouhelný důl, teď se tam oprašují staré uhelné elektrárny, aby byl v zimě dostatek elektřiny,“ napsal a dodal, že jde o další důkaz toho, že hlasováním v parlamentu se fyzikální zákony změnit nedají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ty sankce proti Rusku nás vyjdou ještě hodně draze., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 06.10.2023 12:40:28
Jsou to spíš sankce proti nám. Nerozumím tomu, proč nám naši tzv. EU-přátelé prodávají plyn a ropu dráž než nepřátelé (míněno Rusko)?

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…