Syřana, který zaútočil na dva muže s jarmulkou, Němci odsoudili. Ale hned odešel na svobodu

25.06.2018 22:05

Devatenáctiletého Syřana německý soud dnes shledal vinným z urážky a ublížení na zdraví za to, že v dubnu v berlínské městské části Prenzlauer Berg napadl dva mladíky s jarmulkou na hlavě. Obžalovaný stanul před soudem pro mládež a dostal čtyři měsíce takzvaného arestu, tedy výchovného trestu odnětí svobody, který se ukládá osobám do jednadvaceti let. Vzhledem k tomu, že byl před vynesením rozsudku ve vazbě, trest si ale již odpykal a po ukončení líčení se dostal na svobodu.

Syřana, který zaútočil na dva muže s jarmulkou, Němci odsoudili. Ale hned odešel na svobodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá policie

Následující rok bude mladý Syřan pod výchovným dohledem, informovala agentura DPA. Mladík byl v době činu údajně pod vlivem marihuany. Minulý týden se přiznal, že dva mladé muže napadl a uštědřil jim několik ran opaskem od kalhot. Celý útok si jeden z napadených natočil na mobilní telefon a případ pak vyvolal pozdvižení v celém Německu. Incident odsoudila řada politiků včetně kancléřky Angely Merkelové, která ho označila za hroznou událost, uvedla ČTK.

Na videu zachycujícím jeho čin křičí „žide!“, u soudu ale prohlásil, že k židům necítí nenávist. Na mnoha místech se pak následně konaly pochody na výraz solidarity se židy.

Syřan do Německa přišel v roce 2015 a po činu se sám přihlásil policii, soud mu jakožto mladistvému uložil takzvaný arest, který se odpykává ve zvláštních zařízeních pro mládež a má mít především výchovný účinek a ukládá se osobám do 21 let.

Na celém případu byl paradoxní fakt, že napadený Izraelec Adam A. není žid, ale pochází z arabské rodiny. Jarmulku, kterou dostal od židovského kamaráda, měl na sobě proto, že chtěl vyzkoušet, zda je nebezpečné otevřeně ji nosit na ulici německé metropole. Napadený Izraelec minulý týden u soudu řekl, že se dodnes necítí bezpečně a jarmulku by si už na ulici v Německu nenasadil, pokud by byl sám.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…