Tak a jasně: Píchli jim vakcínu na covid. A oni promluvili

03.12.2020 14:01 | Zprávy

Jak se blíží nasazení vakcíny proti koronaviru, což by mělo ukončit pandemii, tak se začínají objevovat výsledky klinických studií. „Následujícího dne mě paže bolela. Měla jsem dvě dávky vakcíny s odstupem 4 týdnů. Po každé dávce vakcíny mě další den paže bolela,“ pronesla Jennifer Hallerová o vedlejších účincích experimentální vakcíny. Byla první osobou v USA, která se k očkování dostala. Žádné vážné vedlejší účinky se prý neobjevily.

Tak a jasně: Píchli jim vakcínu na covid. A oni promluvili
Foto: Archiv
Popisek: Očkování, ilustrační foto

Jak pokračuje závod o vakcínu proti koronaviru, tak ti, kteří vakcínu vyzkoušeli, popsali vedlejší účinky jak vakcíny od firmy Moderna, tak Pfizer. „Jsem Jennifer Hallerová a jsem první osobou v USA, která vyzkoušela vakcínu na covid-19,“ uvedla Jennifer Haller pro Abc7News.

Jennifer Hallerové byla experimentální vakcína od společnosti Moderna podána 16. března. „Následujícího dne mě bolela paže. Měla jsem dvě dávky vakcíny s odstupem 4 týdnů. Po každé dávce vakcíny mě další den bolela paže. Kromě toho jsem osobně nezažila žádné další vedlejší účinky,“ řekla Hallerová.

Celý článek ZDE

V září byla obyvateli Lafayette, Danielu Horowitzovi, podána v rámci studie injekční formou vakcína od společnosti Pfizer. Studie byla dvojitě zaslepená, takže Horowitz si není jistý, zda dostal vakcínu nebo placebo, ale pověděl, že jeho vedlejší účinky byly podobné jako u očkování na chřipku. Dvojitě zaslepená studie je studie, ve které jsou podávané léky upravené tak, že ani lékař ani pacient nevědí, jaká látka byla pacientovi vpravena. Aby bylo možné zaslepení, podává se jedné skupině příslušný lék a placebo odpovídající léku se podává kontrolní skupině.

„Trochu mě rozbolely svaly, jako kdybych se necítil dobře, ale po jednom dni to zmizelo,“ řekl Horowitz.

Ve svých klinických studiích společnost Moderna poukazuje na výčet vedlejších účinků vakcíny, který zahrnuje: únavu, zimnici, bolest hlavy, bolest svalů a bolest v místě vpichu. Specialista na infekční onemocnění z Kalifornské univerzity v San Francisku Dr. Peter Chin-Hong řekl, že se jedná o normální příznaky vakcíny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…