Tak tohle ne. Piráti „zaujali“ Poláky, jde o drsnou parodii. Vůbec ne v dobrém

07.07.2021 18:21

Protikorupční kampaň Pirátů zachycující šéfa pirátského poslaneckého klubu a aspiranta na ministra spravedlnosti Jakuba Michálka, jak se snaží pomocí lasa chytit muže nesoucí u sebe bankovky, byla podle množství ohlasů nepříliš povedená a způsobila pozdvižení i u mnohých jeho spolustraníků či kritiku od bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. „Lovec lidí“ Michálek brzy po zveřejnění z oficiálních stránek Pirátů zmizel, kauza však nekončí. Nyní ParlamentníListy.cz zaznamenávají silné pohoršení z polského prostředí.

Tak tohle ne. Piráti „zaujali“ Poláky, jde o drsnou parodii. Vůbec ne v dobrém
Foto: Repro Twitter
Popisek: Piráti slibují zatočit s korupcí

Anketa

Měla by mít Česká republika na Evropské radě i nadále právo veta?

99%
0%
hlasovalo: 13838 lidí
Pohoršené reakce z Polska však tentokrát nezavinil přímo hlavní aktér pirátské kampaně, nýbrž jedna z koláží, která Michálkovu kampaň přirovnávala k temnému období polské historie.

Antikorupční kampaň koalice Pirátů a STAN nezaznamenala valný úspěch, ba naopak. Fotografie Jakuba Michálka, který se snaží lasem a smyčkou chytit muže s bankovkami, spustila nepříliš milé reakce i uvnitř strany, a jeden člen tak kupříkladu ke svému distancování se od kampaně doplnil dovětek, že je to „kolaps v přímém přenosu“.

Ozval se i Miroslav Kalousek. „A Vy mi to pořád nevěříte a zlobíte se, když před tím varuji: Věci Veřejné, ANO, Piráti... Stále stejná prázdná ‚protikorupční rétorika‘, silácká gesta, vězeňské autobusy, smyčky na lasu. Příště bude možná i guillotina... Body to jistě přináší. O to větší zklamání později,“ nestačil se divit.

Anketa

Která volební strana předvedla zatím NEJHORŠÍ kampaň?

4%
10%
2%
2%
4%
hlasovalo: 45122 lidí
Brzo již celá věc kolovala i mezi internetovými satiriky a nechyběla ani řada koláží, jedna z nich však byla (minimálně pro polskou menšinu) dosti „za hranou“.

Pohoršení u polské menšiny i za našimi hranicemi může u některých z našich sousedů vyvolat přirovnání pirátské kampaně k vraždění Poláků na pokyn Moskvy ve čtyřicátých letech, specifičtěji masakr v Katyni, během něhož NKVD povraždila až 22 tisíc polských občanů, zejména představitele polské armády či inteligence.

Stalo se tak poté, co si Sovětský svaz v rámci dohody s nacistickým Německem rozdělil Polsko a zemi společně napadli. Brutálnost vraždění, s jakou Sověti postupovali, znechutila i německé vojáky, kteří roku 1943 odkryli jedny z prvních masových hrobů. Sovětský svaz o masakru vytrvale lhal a svou vinu popíral až do roku 1990.  

O temné části polských dějin vznikl i velmi ceněný film režiséra Andrzeje Wajdy, který vraždění tisíců polských vojáků i civilistů Sověty v roce 1940 na příkaz Stalina zachytil ve svém snímku „Katyň“. Právě z tohoto temného kousku polské kinematografie pochází i koláž stylizovaná do pirátské kampaně, kterou sdílel i glosátor Jan Paluska.

„Naposledy jsem podobný pocity zažil, když v roce 2010 lidovci umístili na hřbitovní zeď svůj plakát s nápisem ‚Dobrý den je, když se sejde celá rodina‘. Jako samozřejmě kvituju s povděkem, kluci pirátský,“ připojil k tomu.

Paluska raději, aby nedošlo k možnému omylu, ubezpečil, že z dílny Pirátů je pouze první z koláží.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

A v diskusi padlo, že samotná věc zřejmě netěší ani pirátské koaličníky. „Návrat do Katyně a padesátek... To se musí určitě Starostům líbit... Snad se jim bude dobře spát,“ zaznělo kupříkladu v diskusi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…