Tak umřete. Vaše věc, že se neočkujete. Poslanec ODS jasně

11.11.2021 12:31

Poslanec za ODS a starosta obce Kravaře (již od roku 1991) Vít Vomáčka se v rozhovoru na XTV.cz vyjádřil mimo jiné k očkování. „Pakliže se rozhodnete, že se nenecháte očkovat, já to respektuju, mně to problém nedělá, ale vemte zodpovědnost za to, že můžete umřít. Ale neviňte nikoho jiného,“ uvedl Vomáčka.

Tak umřete. Vaše věc, že se neočkujete. Poslanec ODS jasně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36256 lidí

„Vnímám současnou situaci, která je velmi, velmi vyhrocená. Jsou tady dvě skupiny obyvatel – očkovaní a neočkovaní. A mezi nimi je docela hluboký příkop, myslím si, že žádné přemlouvání nikoho nepřesvědčí k tomu, aby se nechal očkovat,“ uvedl Vomáčka, že on sám byl také na vážkách. 

„Pak mi umřeli dva kamarádi, tak jsem hned běžel se naočkovat. Vidím to, co se děje, ta averze vůči tomu očkování. Takže si myslím, že je třeba vycházet z toho, jak je to teda rozdělené, já jsem byl nedávno také v jedné televizi a neříkal jsem do kamery: Očkujte se. Protože občané politikům nevěří, mají svoji hlavu a je to jejich svobodné rozhodnutí, jestli se nechají naočkovat nebo nenechají. Pakliže se naočkovat nenechají, prosil bych: Vemte na sebe zodpovědnost za toto vaše rozhodnutí, že řeknete: Nenechám se očkovat a riskuji tohle, nebo tohle,“ míní Vomáčka. 

On jako očkovaný je dle svých slov přesvědčen, že pakliže covid dostane, bude mít mírný průběh. „Myslím si, že ten, který se nenechá naočkovat, tomu hrozí smrt, to je jediné,“ dodal Vomáčka. 

A co v praxi znamená „vzít na sebe zodpovědnost“? „Každé porovnání kulhá. Ale zkusme si vzpomenout... Pamatujete si na aféru kampeliček? Tenkrát kampeličky přišly s tím, že vám budeme, vám občanům, úročit vaše vklady úrokem 20–25 procent. Ministerstvo v čele s ministrem financí říkali: Nedělejte to, vážení občané, můžete o ty peníze přijít. A občani řekli: Ne, je to naše rozhodnutí. Jsou to naše peníze. Oni je tam vložili, záhy o ty peníze přišli a výsledek byl jaký? Že začali skandovat a demonstrovat před Ministerstvem financí s názvem: Vraťte nám naše peníze. Takže pakliže se rozhodnete, že se občané nenecháte očkovat, já to respektuju, mně to problém nedělá, ale vemte zodpovědnost za to, že můžete umřít. Ale neviňte nikoho jiného,“ zdůraznil Vomáčka.

Co se týče dodržování pravidel, jsme podle Vomáčky tak omámeni svobodou, a tím, že si všichni můžeme dělat, co chceme, že ta pravidla se nedodržují. „Je to někdy smutný pohled, ale já ta pravidla, ač s nimi někdy nemusím souhlasit, tak je vždycky budu dodržovat, protože nějaký řád v té demokracii musí být,“ uzavřel Vomáčka.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …