Takhle TOP 09 trávila porážku: Kalousek se mračil na Hudečka a vykládal o estébácích, Laudát vymýšlel vtipy na Babiše. A pak si ulevil Bursík

12.10.2014 10:53

REPORTÁŽ I když hlavní pražská sídla, kde představitelé politických stran měli očekávat výsledky voleb, zela vesměs v sobotu po obědě prázdnotou, volební štáb TOP 09 i novináři se začali v pražském hotelu Dorint Don Giovanni scházet už po třinácté hodině. Mezi prvními přišel první místopředseda strany Miroslav Kalousek a hned po svém příchodu prohlásil, že věří v dobrý výsledek ve městech.

Takhle TOP 09 trávila porážku: Kalousek se mračil na Hudečka a vykládal o estébácích, Laudát vymýšlel vtipy na Babiše. A pak si ulevil Bursík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem

Anketa

Jak jste spokojeni s výsledky právě skončených voleb?

3%
hlasovalo: 3483 lidí

„Samozřejmě nám záleží na výsledku v Praze, kde bychom rádi obhájili prvenství,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz. A optimisticky dodal, že doufá v to, že si TOP 09 udrží pozice, které získala v komunálních volbách před čtyřmi lety.

Na počátku bylo optimistické očekávání

Brzy do prostor hotelu na Vinohradech dorazili také předseda Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně Helena Langšádlová, poslanec František Laudát a řada dalších. Šéf strany připustil, že by považoval za neúspěch, kdyby strana podstatně ztratila oproti minulým volbám. „Situace se změnila a bojovat proti velkým penězům je složité, ve hře jsou velké prachy pana Babiše,“ připustil s povzdechem. A dodal, že tyto volby jsou referendem o demokratických stranách proti stranám vůdcovského typu, ale vzhledem k velkému rozdrobení 31 stran a hnutí, které kandidují v Praze, bude těžké vyhrát tolik, kolik v minulých komunálních volbách. Pražský primátor se však netajil vírou, že si funkci primátora hlavního města udrží i příští čtyři roky. „Byl bych spokojen s takovým volebním výsledkem, který by nám zajistil, že budeme hlavní vyjednávací silou pro vyjednávání v koalici,“ prohlásil.

Brzy se ukázalo, že TOPka nebude mít důvod k oslavě

Představitelé TOP 09 se neztráceli do kuloárů, jak bývá běžné u jiných stran, jejichž politici přicházejí před novináře jen na chvíli, aby vyřkli svá oficiální prohlášení a nanejvýš odpověděli na pár otázek. Předseda Karel Schwarzenberg i další politici byli neustále v obležení novinářů nebo svých kolegů, mezi nimiž se celé odpoledne i večer pohybovali. V pražském hotelu byli všichni – představitelé TOPky, manažeři strany, kandidáti do Senátu i novináři - ve stejných prostorách. Všichni společně se dívali na obrovské tabule, na nichž moderátoři České televize přinášeli volební výsledky a první komentáře. A pro TOP 09 to nebyly příliš veselé zprávy. I když ve velkých městech, která byla nejsilnější baštou této pravicové strany, nabíhala čísla pomalu, brzy se začalo ukazovat, že TOPka nebude patřit mezi ty, kteří budou oslavovat vítězství.

Kníže řekl ne spolupráci s ANO

Ve volebním štábu bylo trochu cítit napětí mezi vedením strany a pražským primátorem Tomášem Hudečkem. I proto, že se před pár dny provalilo, že se Hudeček ještě před volbami pokoušel sejít s lídryní hnutí ANO Adrianou Krnáčovou. Napsal jí SMS zprávu, ona však nabídku na setkání odmítla a konverzaci ukázala novinářům. To, že se za zády vedení strany pokoušel Hudeček spojit s babišovci, mohlo jen těžko projít. Ještě před tím, než byly známy výsledky voleb, si předseda i místopředseda pospíšili s výroky, že spolupráce s Babišovým hnutím je naprosto vyloučena. A nejen kvůli neexistenci jakéhokoli programu. „Je evidentní, že v hnutí je koncentrace bývalých estébáckých struktur výrazně vyšší, než je průměr v České republice. To slušné demokratické straně zabraňuje uzavřít s ním koalici v hlavním městě,“ řekl Kalousek. Kníže Schwarzenberg to řekl lapidárně: „Ne říkám spolupráci s ANO.“ Poslanec František Laudát ParlamentnímListům.cz potvrdil, že politické grémium dalo jasný signál, že o spolupráci s ANO nestojí. „Hnutí ANO je pro nás popřením demokracie, popřením standardních postupů. Není možné založit koalici s někým, kdo všude vykřikoval po náměstích sprosté nadávky,“ dodal.

Dává Kalousek pokyn tomu, kdo řídí Babiše?

Nelze se ani divit potom, co i v ParlamentníchListech.cz se objevily zprávy z předvolebního mítinku v Plzni, na kterém šéf hnutí ANO Andrej Babiš veřejně urážel představitele TOPky, o Miroslavu Kalouskovi dokonce prohlásil, že je hlavou organizovaného zločinu. „Třeba ti, kteří ho řídí, mu tvrdí, že dostávají pokyny ode mne, a on jim to věří,“ řekl místopředseda ParlamentnímListům.cz s narážkou na podezření o Babišově spolupráci s StB, která se řešila dokonce u bratislavského soudu. Rozhovor proběhl na terase hotelu, kam chodili milovníci nikotinu z řad politiků i novinářů v rychlosti zahnat chutě na cigaretu, protože uvnitř se samozřejmě kouřit nesmělo. Článek o plzeňském mítinku hnutí ANO a urážkách v ParlamentníchListech.cz četl i poslanec Laudát. „Já jsem tam vyšel o něco lépe, mne tam Babiš zmiňoval jako mimozemšťana. Ve sněmovních restauracích teď říkají, co si dá `ÍTÝ`. Ale takové výroky svědčí jen o Babišově inteligenci, je to vrchol trapnosti a ubohosti,“ shrnul Laudát své hodnocení chování majitele Agrofertu. Místo toho, aby se prý otíral o TOPku, měl by raději začít něco pořádného dělat, jeho ministerstvo je prý také v divném stavu.

Laudát chce strhnout masku Antonínu Prachařovi

Laudát ParlamentnímListům.cz přitom prozradil, že první stržení masky přijde na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny ve středu s ministrem dopravy Antonínem Prachařem, na které uvede některá skutečně otřesná data. Ani na naléhání však nechtěl nic bližšího prozradit, aby se prý Prachař nemohl připravit. Ministr dopravy postoupil do druhého kola senátních voleb. „Nejsem autorem toho, aby to bylo mezi dvěma koly volby do Senátu, ale myslím, že by ten člověk neměl nic dělat nejen v Senátu, ale i na Ministerstvu dopravy. Pokusím se dokázat, jak tragická situace panuje na ministerstvu, kam přišli Babišovi manažeři z krokodýlí farmy,“ slíbil Laudát. A kdyby to prý nebyla tragédie, byla by to komedie jak vyšitá.

Rozkol v pražské TOPce byl viditelný

Rozkol se mezi vedením strany a hudečkovci projevil i navenek. Skupina kolem Tomáše Hudečka dokonce odmítla sdílet stranický volební štáb v hotelu Don Giovanni a sama byla na jiném místě, odkud do centrálního štábu občas docházela. Hudečkovým stoupencům se také nelíbí, že ve vyjednávacím týmu o nové koalici na pražské radnici bude po zásahu celorepublikového předsednictva i předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra, kterého Hudeček „nepustil“ na pražskou kandidátku, a místopředseda strany Marek Ženíšek. „Pokud mezi nimi panují nějaké animozity, ať je pánové koukají spolknout,“ vyzval je první místopředseda strany Miroslav Kalousek. Zdá se, že hvězda mladého, ambiciózních a brzy už bývalého primátora pomalu zhasíná.

Naděje umírá poslední

Ale s postupem času střídalo napjaté očekávání ve štábu TOP 09 zklamání. Bylo patrné na všech, kdo sledovali v přímém přenosu, jak vládu nad devíti městy, a to včetně metropole, získává hnutí ANO. Místopředsedkyně Langšádlová, která se zřejmě v předtuše prohry oblékla celá do černého, stále věřila, že až se dopočítají výsledky ve větších městech, kde má TOPka silnější zastoupení, bude to lepší. „Určitá šance ještě je,“ odmítala se vzdát naděje. Ale ParlamentnímListům.cz přiznala, že postup jen čtyř kandidátů do Senátu by byl pro ni zklamáním: „My jsme si velmi přáli, abychom měli senátní klub, uvidíme, jestli se to podaří.“

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Velké peníze očividně fungují

Ale další sčítání výsledků jen prohlubovalo topkařům vrásky na čele. Už bylo jasné, že tentokrát bouchat špunty nebudou, k oslavám skutečně není důvod. „Bohužel se ukazuje, že prokletí Babiš pokračuje. Bohužel i v Praze, navzdory tomu, co paní Krnáčová předváděla ve volební kampani. Ta značka zatím ještě táhne, ale to jsou poslední volby, kdy ANO profituje z toho, že je nová. Doba je příliš krátká, voliči stále žijí v iluzi a myslí si, že vláda panuje dobře. Kdyby tak voliči znali realitu na některých ministerstvech řízených ANO,“ povzdychl si poslanec František Laudát. „Velké peníze očividně fungují,“ řekl šéf strany ParlamentnímListům.cz. I když se Babiš ohradil proti tomu, že rozhodují velké peníze, podle Schwarzenberga žádný program nemá, proto nemůže říci, že zvítězil program ANO. Ale zklamání prý necítí. „Je to vlna, která projde, vůdcovské strany mají vždycky strmý vzestup, konec je něco jiného,“ dodal Karel Schwarzenberg, který sčítání hlasů velmi pečlivě sledoval. I když úspěšné tažení Babiše nebude podle něj mít dlouhé trvání, pro Českou republiku to bude prý až dost. „Budeme dál bojovat,“ řekl odhodlaně.

Bursík neskrýval zklamání a obavy z oligarchy

Do volebního štábu přicházeli další, europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina, kandidáti do Senátu Michaela Vojtová, Pavel Kárník a Martin Bursík, který se navzdory očekávání do druhého kola senátních voleb v Praze nedostal. Neskrýval zklamání z vítězného tažení Babiše. „Celé je to velký marketingový projekt oligarchy Babiše,“ řekl ParlamentnímListům.cz, že volby tentokrát nebyly soutěží politických ideologií, ale soubojem marketingových agentur a toho, kdo dá větší peníze a v castingu si vybere zajímavé atraktivní kandidáty. „Z toho mám obavy a nemám z toho radost,“ přiznal ParlamentnímListům.cz neúspěšný kandidát do Senátu.

Prohra na celé čáře

I když konečné výsledky sčítání hlasů měly být známy až nad ránem, k velkému překvapení novinářů TOP 09 na rozdíl od ostatních stran neuspořádala pozdě večer tiskovou konferenci, ale místopředseda strany Miroslav Kalousek sám předstoupil před mikrofony, krátce poděkoval všem voličům i kandidátům a oznámil, že tisková konference se uskuteční až v neděli dopoledne. To už bylo jasné, že TOP 09 nejenže nevyhrála volby do pražského magistrátu, umístila se jen o pár hlasů za ANO, ale ani nepotvrdila své prvenství na pravé straně spektra, protože větší podporu voličů získala ODS a dokonce i KDU-ČSL, což bude pro mnohé straníky těžké překousnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…