Takový útok na SPOLU. Od Pirátů. Do věci zataženo Rusko

01.08.2022 8:07 | Ze sítí

Zatímco v otázce Ukrajiny je vláda jednotná, u sociálních témat zdaleka ne tolik. Například manželství pro všechny dělí koalici a i některé strany. Zatímco STAN a Piráti jsou pro, KDU-ČSL je proti a v ODS a TOP 09 se najdou hlasy jak pro tzv. manželství pro všechny, tak pro zakotvení manželství jako svazku muže a ženy v Ústavě. Právě kvůli tomu nechybí výčitky ani náznaky, že druhá strana koalice táhne Česko na Východ.

Takový útok na SPOLU. Od Pirátů. Do věci zataženo Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš, Vít Rakušan a Petr Fiala

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí
Jak je známo, česká vláda je tvořena koalicí pěti stran a hnutí, kterým političtí komentátoři již před volbami prorokovali, že se rozhádají. V některých otázkách vláda drží linii svorně, např. vůči Ukrajině a válce s Ruskem. Ale v jiných je koalice rozdělena, co víc, jsou rozdělené i jednotlivé strany. Například v otázce manželství homosexuálních párů.

Co se týče stran, pro tzv. manželství pro všechny jsou Piráti a STAN. Proti je KDU-ČSL. A v ODS a TOP 09 není situace jasná. Nedávno se debata opět rozhořela, když 54 poslanců, včetně například Marka Bendy (ODS), Vlastimila Válka (TOP 09, ministr zdravotnictví) a Marka Výborného (KDU-ČSL), přišlo s návrhem zakotvit do Ústavy manželství jako svazek muže a ženy.

Vzbudili tím odpor aktivistů z organizace Jsme fér, která za inkluzivnější definici manželství v zákoně lobbuje již nějakou dobu. Poslankyně STAN a bývalá asistentka Víta Rakušana Barbora Urbanová, která naopak prosazuje takzvané manželství pro všechny, má s návrhem také problém.

Například upozornila, že důvodová zpráva pro návrh zakotvit manželství v Ústavě ČR obsahuje citaci od Charlotty Pattersonové, psycholožky, která se zaměřuje na výzkum výchovy dětí u homosexuálních párů. Urbanová tvrdí, že důvodová zpráva obsahuje citace ze studií, které jdou přímo proti tomu, co se poslanci snaží dokázat, což považuje za ostudné.

V důvodové zprávě je například citace: „Teorie psychologického vývoje tradičně zdůrazňovaly charakteristické přínosy matek i otců pro zdravý osobní a sociální vývoj jejich dětí.“ Urbanová ovšem namítá, že Pattersonová naopak přišla se závěrem, že děti vychovávané homosexuálními páry jsou na tom alespoň tak dobře jako ty vychovávané heterosexuálními.

„Možná vás stejně jako mě napadne, kde se stala chyba. Prostě si vzali to, co potřebovali a víc o tom nepřemýšleli. Co je podle mě děsivý je to, že jim to nevadí. Nikomu to nevadí. Jako kdyby tohle stačilo,“ stěžuje si poslankyně.

A dodává: „Přestaňme předstírat, že to, že nechcete, aby si kluk mohl vzít kluka, je nějaká správná věc, kterou lze doložit na číslech. Je to váš názor, je to váš postoj, patří to do vašich hodnot - a to je legitimní, na to máte právo! Ale lhát o odborných studiích... To je tak malé.“ Doplnila, že tato kritika pochází „od lidí“, zřejmě od Ondřeje Kašky, stážisty v Centru pro lidská práva a demokracii.

Otázka manželství pro homosexuální páry rozděluje pak TOP 09. Zatímco Vlastimil Válek se podepsal pod návrh, aby manželství bylo mezi mužem a ženou zakotveno v Ústavě, předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová je naopak pro změnu definice v zájmu LGBT. Pro je také předseda TOP 09 v Karlových Varech, Igor Adamovič nebo poslankyně Martina Lisová.

Naopak proti je například zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, který se svého času nechal slyšet, že schvalování „manželství pro všechny“ jde proti programu, který TOP 09 vetkl ještě s Karlem Schwarzenbergem.

V ODS se najdou jak zastánci manželství tradičního, tak „rozšířeného“, jak o tom koneckonců svědčí podpis Marka Bendy pod snahou ukotvit tradiční manželství v Ústavě. Naopak proti se staví starosta Pavel Novotný z Řeporyjí. „Nejsmutnější na tom našem antibuzním držení koaliční a konzervativní basy je, že ODS bezpečně ví, že našemu voliči je manželství pro všechny u prdele. Je to tak, voliči ODS je to fuk. Já Petra chápu, ale až tam budu, tak to odklepnou i černoprdelníci, protože jim to poručím,“ vzkázal s odkazem na své ambice zasednout v poslanecké Sněmovně.

Co se týče Pirátů, ti nemají v této otázce problém nasazovat na své koaliční partnery, že tímto postupem táhnou Českou republiku na Východ, jak se nedávno pochlubili obrázkem na Facebooku.

Primátor Zdeněk Hřib pak vládě otlouká o hlavu její prohlášení o příslušnosti k Západu, kde klade rovnítko mezi tzv. manželství pro všechny a západností. „Máme patřit na Západ. To znamená mít manželství pro všechny. Láska dvou svobodných dospělých lidí totiž nikomu neubližuje. Snaha konzervativních poslanců vyčlenit LGBTQ občany ze společnosti ale ano. To je myšlenkové směřování k východním zemím typu Ruska nebo Maďarska,“ vyčítá primátor. A přidal mapu zemí, které manželství mají definované jako svazek muže a ženy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…