Těch dvacet miliard máte, kdybyste prohráli? Bartoš dostal otázku, do odpovědi se mu nechtělo

10.01.2024 22:22 | Monitoring

Ústavní soud (ÚS) dnes veřejně projednal návrh opozičního hnutí ANO na zrušení vládní novely, která loni snížila červnovou valorizaci penzí. Postup vlády hájil v pořadu Interview ČT24 místopředseda vlády pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj, předseda strany Ivan Bartoš (Piráti), který kroky vlády označil za správné. Poměrně rozčarován byl otázkou moderátora, zda má vláda připravené peníze na důchody, pokud by u Ústavního soudu prohrála. Hovořil také o tom, jak moc je pětikoalice soudržná či jak nahlíží na problematický ministerský večírek.

Těch dvacet miliard máte, kdybyste prohráli? Bartoš dostal otázku, do odpovědi se mu nechtělo
Foto: ČT24
Popisek: Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš v pořadu Interview ČT24

Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Zbyněk Stanjura (ODS) hájili u soudu zkrácení valorizací rozpočtovou odpovědností. Předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová uvedla, že kabinet postupoval retroaktivně a narušil legitimní očekávání důchodců.

Podle zákonné valorizace měl průměrně důchod od loňského června stoupnout zhruba o 1 500 korun. Podle vládního návrhu změny zákona, kterou by měla do března projednat Sněmovna, ale poroste v průměru jen o 750 korun.

Ústavní soud po ukončení dokazování a vyslechnutí závěrečných návrhů odročil vyhlášení nálezu na neurčito s tím, že termín vyhlášení rozhodnutí oznámí s předstihem.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Šéf Pirátů Ivan Bartoš věří, že Ústavní soud omezení loňské mimořádné valorizace nezruší. Pokud by ji ale nakonec zrušil, vláda by musela finanční prostředky na důchody v rozpočtu hledat: „Tu situaci bychom samozřejmě museli řešit v rámci toho stávajícího rozpočtu a ty prostředky hledat,“ uvedl místopředseda vlády v pořadu Interview ČT24.

„Nicméně valorizace důchodů proběhla, jenom ne v té výši, která by v danou chvíli odpovídala obrovské inflaci, na kterou pak valorizace reaguje. Když jsme ty úpravy dělali, tak jsme měli právní názor. Ale z podkladů, které jsme pro to rozhodnutí v danou chvíli měli, i s nutností myslet na to, aby ten systém byl udržitelný, tak jsme ten krok udělali,“ řekl ke snížení valorizace penzí.

Moderátor Daniel Takáč pro představu diváků shrnul, že vláda je tedy připravena najít někde dvacet miliard korun, kdyby u Ústavního soudu tento spor prohrála. Ministr Bartoš se začal pousmívat a k jeho slovům poznamenal: „Vy to říkáte, jako kdyby se ty peníze někde válely,“ uvedl a zmínil, že v důsledku války na Ukrajině, vysoké inflace a cen energií se výrazně změnilo to, co bylo v důchodovém systému naplánováno. „Museli jsme řešit ceny energie, najednou alokovat 100 miliard domácnostem a průmyslu. V průběhu roku se děje spousta věcí, na které musíte reagovat,“ hájil kroky vlády.

„Já věřím, že jsme postupovali správně,“ pokračoval a vyzval, aby dále rozhodl Ústavní soud, jehož závěry nechce předjímat. Odpovědi, kde by vláda oněch dvacet miliard na důchody hledala, se nechtěl více věnovat.

K tomu, že se opozici nelíbilo, že vládní novelu, která loni snížila červnovou valorizaci penzí, protlačila pětikoalice v pozdním a zkráceném schvalování za pomoci stavu legislativní nouze, Bartoš uvedl, že Sněmovna nefunguje úplně nejlépe. „Pojďme si říct, že výsledek voleb definuje složení Sněmovny, většina sestavuje vládu, a když jsou principiální spory, tak jistá míra obstrukcí je namístě, ale pokud vy víte, že se již dál jít nedá, vystoupení politiků k úplně jiným tématům, tak pak jsme postupovali nějakým způsobem, který jsme považovali za legitimní. Když je něco principiální rozhodnutí vlády, tak po jisté míře obstrukčního jednání je prostě potřeba respektovat sněmovní většinu,“ řekl Ivan Bartoš.

Bartoše překvapilo, že Ústavní soud jednal o nižší valorizaci penzí veřejně. „Mě trochu překvapila ta veřejnost toho jednání. Můžeme se podívat i na záběry z toho soudu, jak vystupují jednotliví ministři. My jsme tu situaci řešili dnes na vládě, uvidíme, jak bude probíhat soud,“ doplnil.

Na dotaz, zda uvnitř vládní koalice nyní nepanuje napětí a hádky, sdělil: „Vzhledem k tomu, jak turbulentní doba je z pohledu geopolitiky a situace v České republice a na sebe navazující krize, takže by tam byl klid ve smyslu, že nemusíme nic řešit a jen jsme nahazovali bonmoty do médií... Jsme rád, že se podařilo docílit rozpočtu s ještě nižším plánovaným schodkem. Hodně lidí nevěřilo, že to vláda dá. A situace, kdy jste neustále pod palbou i třeba lidí, kteří se věnují ekonomice, že to nedáme a že je to riziko, ale už vám nikdo neřekne, tak jsme se mýlili. Myslím, že ta situace je nějakým způsobem stabilní,“ dodal předseda Pirátské strany.

Může podle Bartoše aféra vládního kolegy, ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který lhal o souvislostech večírku v jeho resortu v den tragické střelby na filozofické fakultě v Praze, poškodit vládu? „Mně obecně vadí, když politici neříkají pravdu, a samozřejmě doufám, že to tak vnímá i Marian. Tato reputační chyba, chyba jednoho člověka ve vládě, jde vždy na vrub celé vlády. Rozhodně to té vládě nikterak nepomohlo. Je důležité to reflektovat, uznat tu chybu a neopakovat ji,“ uvedl Bartoš.

Vedení KDU-ČSL dnes s ohledem na dosavadní pracovní výsledky podpořilo Jurečku ve vládě i v čele strany. „Pokud vedení KDU-ČSL podpořilo Mariana Jurečku, tak já to akceptuji,“ dodal ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Z téhle stárnoucí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 11.01.2024 10:10:38
ještěrky s dredy se stal jeden z nejodpornějších papalášů Fialovy vlády.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…