Tělo na tělo. Půjdu si tam sednout, nepustím ho tam, napsal aktivista. Dostane se přes něho Stanislav Křeček do úřadu?

13.02.2020 13:19

Šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka na svém twitterovém profilu zveřejnil své plány, které chystá na den, kdy se nový ombudsman Stanislav Křeček půjde ujmout úřadu. Své k novému veřejnému ochránci práv napsala také romská aktivistka a členka Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Alica Sigmund Heráková.

Tělo na tělo. Půjdu si tam sednout, nepustím ho tam, napsal aktivista. Dostane se přes něho Stanislav Křeček do úřadu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Patočka

„Osobně si půjdu před úřad ombudsmana v den, kdy by se ho měl Stanislav Křeček ujmout, sednout. Prostě se ho tam pokusím svým tělem nevpustit. Budu rád, když se přidáte. Nebudu se dál dívat na to, jak tu stát likviduje svoje základní instituce. Mám toho dost,“ poznamenal Patočka ke zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem. Byl zvolen v tajné volbě poslanci, celkem získal 91 hlasů ze 175 hlasů. Pro něj samotného bylo zvolení překvapením, bere to jako ocenění své práce a službu. Věří, že úřad povede tak, aby byl ku prospěchu lidí. Spolek Milion chvilek pro demokracii chystá proti němu příslušné kroky, podle něj totiž Křeček popírá smysl úřadu. 

Osobně si půjdu před úřad ombudsmana v den, kdy by se ho měl #Křeček ujmout, sednout. Prostě se ho tam pokusím svým tělem nevpustit. Budu rád, když se přidáte. Nebudu se dál dívat na to, jak tu stát likviduje svoje základní instituce. Mám toho dost. https://t.co/w2nSCjxBZ4

— Jakub Patočka (@JakubPatocka) February 12, 2020

Ten se pak více rozepsal i ve svém článku pro Deník Referendum. „Pan Křeček nemá kvalifikaci daný úřad spravovat, prezident jej proto neměl navrhnout a Sněmovna jej proto neměla zvolit. Odpírám České republice v dané věci poslušnost. A budu rád, když se ke mně přidáte. Je třeba říct: Dost,“ vyzval.

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32336 lidí
Podle jeho slov je Česká republika na šikmé ploše. „Sesouváme se od jakž takž fungující demokracie s otevřenými možnostmi k jejím opravám do autoritářského režimu, v němž o všem podstatném rozhoduje firemní struktura vládnoucího oligarchy, korigovaná nanejvýš podobně problematickým a s jinými podobně odpudivými oligarchickými strukturami propojeným mocenským centrem na Pražském hradě,“ uvedl Patočka s tím, že se vaříme jako žába. 

Demonstrace Milionu chvilek pro demokracii pak na tom dle jeho mínění změní pramálo, a to kvůli obecným požadavkům a nízké četnosti. „Vždyť si všimněme, že svou volbu Stanislava Křečka ombudsmanem dokonce někteří jako Václav Klaus junior zpupně zdůvodňovali tím, že tak činí Milionu chvilek na truc, prý proto, aby občanská společnost viděla, že na reálný výkon politiky nemá pražádný vliv. I proto je ale třeba právě nyní a právě tady říct: Dost,“ uvedl Patočka, jenž se domnívá, že zvolení Křečka je projevem institucionálního barbarství. 

„Stanislav Křeček je člověk, který očividně není kvalifikován k výkonu funkce Veřejného ochránce lidských práv; a v příčetnější době by i jeho politováníhodné účinkování v roli jeho zástupce zákonodárce ukončil předčasně. Projevuje se jako člověk, který nemá ponětí o mezinárodní shodě v pojetí lidských práv a který bizarními konstrukcemi, jak vystřiženými z konspiračních webů, zdůvodňuje dokonce oprávněnost diskriminace či své rasistické brebty,“ dodal.

Následně uvádí, že se do značné míry jedná o střet symbolické povahy, na druhou stranu je tu právě proto naděje uspět. „Budeme-li dost urputní a vytrvalí, může moc ustoupit tak, jako ustoupila při jmenování poslance Ondráčka předsedou podvýboru pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Když Babiš uvidí, že se mu tu žába drápe z hrnce, nejspíše opět uhne,“ sdělil a zdůraznil, že jde však i o víc – o úřad ombudsmana.

Zaměstnanci úřadu by si podle Patočky měli založit odbory ještě dřív, než Křeček přijde. „Ale je také potřeba, abychom jim vyjádřili podporu jako politická veřejnost, abychom ukázali, že nám na jejich instituci prospívající demokracii opravdu záleží a jsme připravení se o ni bít,“ uzavřel.

„Křeček ombudsmanem. Špatný vtip naplnil nejtemnější očekávání,“ poznamenala následně na Deníku Referendum Alica Sigmund Heráková. „Volba obhájce diskriminace Romů ombudsmanem je obrazem krize demokracie. Voličům ANO, SPD, KSČM a ČSSD je třeba přát, aby se jim nikdy nestalo, že se stanou oběťmi diskriminace. Zastání u ‚svého‘ ombudsmana budou totiž hledat velmi těžko,“ zmínila.

„Volba Stanislava Křečka veřejným ochráncem práv potvrdila nejtemnější očekávání. Další bitva, ve které zvítězil názor, že diskriminovaní by měli držet úhel a zůstat zticha, klidně na dně, kam beztak patří. Z nejvyšších pater politiky a veřejných institucí vane zápach nevětrané ‚čtyřky‘, kde se Luděk s Edou bez problémů shodnou, kdo jsou ti špatní, kteří můžou za jejich zkažené životy,“ dodala dále Heráková.

Podle jejích slov to byli Romové, které jako nominant prezidenta vyzýval v pořadu DVTV k tomu, ať jsou víc vidět, protože mu tady ty romské osobnosti chybí. „Ať se o svou agendu staráme jaksi sami,“ poznamenala. „Škoda, že nežijeme v nějakém bájném romském státě, po kterém někteří romští aktivisté stále volají. Tam by podobná výzva mohla padnout na úrodnou půdu. Bohužel, jsme občané České republiky a musíme spoléhat na české instituce, volit české politiky a chodit do českých škol,“ řekla.

„Zvolení Stanislava Křečka, avizované demonstrace Milionu chvilek pro demokracii a otevřený prostor sociálních sítí donaha odhalují ještě větší společenský problém. Rozdělenou společnost. Zákopy a mantinely, ale i pojmenování, označující ty druhé za pitomce, kterému všichni rozumíme, protože už máme tuhle rozdělenost pohodlně usazenou v kolektivním vědomí. Několik hodin po zvolení nového veřejného ochránce práv si proto zas a znova kladu otázku, kde je prostor pro jednání, pro hledání shody, jak a zda vůbec můžeme najít společný bod, ze kterého můžeme zákopovou válku překonat,“ zeptala se závěrem Heráková.

„Pozvete mne na Radu? Rád přijdu,“ zareagoval následně na tento komentář na svém facebookovém profilu Stanislav Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…