To bude nářku: Češi nesnáší EU úplně nejvíc ze všech. A je to ještě vážnější

05.11.2018 9:02

Po průzkumu, ve kterém se ukázalo, že Češi povětšinou nevěří v Boha a muslima by za člena rodiny nepřijali, je zde další, tentokrát Parlameter 2018. A Česko je v něm znovu na špici. Nebo na chvostu, záleží na úhlu pohledu. Evropský parlament vypracoval studii jeho vnímání a vnímání celé EU. Češi nevycházejí jako největší euroskeptici. Ale podle výsledků jim EU zřejmě nepřijde důležitá.

To bude nářku: Češi nesnáší EU úplně nejvíc ze všech. A je to ještě vážnější
Foto: Parlameter 2018
Popisek: Průzkum Parlametru 2018

Jako první je zde průzkum podpory EU. Otázka zněla: Obecně vzato, myslíte si, že členství vaší země v EU je dobrá věc? Pouhých 39 % dotázaných odpovědělo, že ano, a to se podpora o 5 procentních bodů zvedla od dubnového měření. Největší podporu má EU v zemi Jeana-Clauda Junckera, Lucembursku, až 87 %. Ale ani jinak vychvalované Slovensko, které podle jiných médií chce patřit k tvrdému jádru EU, není v podpoře nijak výrazné, těsná nadpoloviční většina si myslí, že být v EU je dobré.

Obecně vzato, myslíte si, že členství vaší země v EU je dobrá věc?

Anketa

Vadí vám, že Jarek Nohavica osobně přijal medaili od Putina?

6%
94%
hlasovalo: 25734 lidí

Češi však nevedou tabulku euroskeptiků. 17 % negativního hodnocení je sice nadprůměr, ale v tomto ohledu Česko předstihly země jako Rumunsko, Velká Británie nebo dluhy zkoušené Řecko.

Ale Češi vedou v jiném ohledu. Podle 42 % dotazovaných není členství v EU ani dobrá, ani špatná věc. A další průzkumy ukazují, že toto není ani tak neutralita, jako nezájem.

Obecně vzato, myslíte si, že členství vaší země v EU je ______  věc?

Anketa

Vadí vám, že Jarek Nohavica osobně přijal medaili od Putina?

6%
94%
hlasovalo: 25734 lidí
Kde mají Češi dost jasno, je euro. Nechtějí, alespoň 75 % z nich se v průzkumu vyjádřilo proti. Evropská měna si prošla mnoha zádrhely jako řecká krize, ve které se ostatní státy platící eurem musely na Řecko složit. Kde mají euro nejradši je Irsko a opět spojené Evropě nakloněné Lucembursko.

Jaký je váš názor na následující tvrzení: Evropská ekonomická a monetární unie s jednou měnou, eurem?

Češi jsou také jednou ze dvou zemí, kde by výsledek referenda o setrvání v EU nebyl úplně jasný. Pro by hlasovalo 47 % dotázaných. V Itálii, která stále bojuje s Bruselem ohledně svého rozpočtu, je to 44 %. V ostatních zemích se jedná o více než polovinu dotázaných. Nejvíce proti členství v EU je Velká Británie, kde by proti hlasovalo 35 % a pro 53 %. Vzhledem k tomu, že si Británie brexit odhlasovala, je otázka, zda nyní dotázaní Britové rozhodnutí litují nebo jsou rozdílná čísla způsobena způsobem měření.

Pokud by se zítra konalo referendum, jak byste hlasoval/a?

Češi také patří k těm, kteří si myslí, že jejich hlas není v EU slyšet. Ze všech našich sousedů máme tuto důvěru nejmenší. Před námi jsou pouze Řecko a Itálie, které mají s EU své spory, ale také baltské země Litva a Estonsko. Naopak nejvíce jsou o váze svého hlasu přesvědčeni ve Švédsku, Dánsku a pak v Nizozemí a Německu.

Jak moc souhlasíte s následujícím: Můj hlas se v EU počítá.

Češi jsou také podle průzkumu nejméně zatížení třídním bojem. 56 % si myslí, že rozdíly mezi společenskými vrstvami jsou nyní důležité a 54 % má za to, že v pěti letech bude toto téma ještě důležitější. Tato figura je přitom nejnižší v celé EU, ve všech ostatních zemích jsou rozdíly mezi společenskými vrstvami považovány za důležitější, i když v mnohých z nich je názor, že téma bude za 5 let důležitější nižší. Mezi země, kde je toto téma žhavé patří Francie, Německo a také Španělsko.

Rozdíly mezi sociálními vrstvami (tmavě zelená – jsou důležité, světle zelená – budou za 5 let důležitější než dnes)

A na závěr je zde průzkum, který ukazuje, jak moc se Češi starají o Evropský parlament. Průzkum ukazuje, jak moc se dotazovaní zajímají o nadcházející volby do Evropského parlamentu. Česko opět “vede” konec žebříčku, plných 78 % se o volby více či méně nezajímá. Zde se Češi shodují se Slováky, kteří na tom nejsou o moc lépe. Nejvíce na volbách záleží nesourodé kombinaci Nizozemců, Švédů a obyvatel Malty.

Další volby do europarlamentu budou v květnu-červnu. Jak moc vás tyto volby zajímají?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…