To jsou věci: Elitní policista na zakázku pošpinil nevinného, píší noviny

13.10.2016 7:34 | Zprávy

Někdejší šéf oddělení korupce na protikorupční policii Radek Holub měl letos v květnu vyrobit na objednávku falešný dokument o vyšetřování vlivného advokáta Karla Muzikáře. Ten se měl dopustit trestného činu hospodářského charakteru. Píší o tom dnešní Lidové noviny s tím, že pro tento postup však neexistoval zákonný důvod.

To jsou věci: Elitní policista na zakázku pošpinil nevinného, píší noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jak se nyní ukazuje, cílem kompra mělo být poškození Muzikáře před klienty. Advokát mimo jiné zastupuje České dráhy ve sporu se Škodou Transportation. A nejde o žádné malé částky – státní podnik ve sporu se Škodovkou arbitráž prohrál a musí zaplatit 1,1 miliardy korun. Muzikář však začal výsledky arbitráže zpochybňovat a podal trestní oznámení proti dvěma rozhodcům, Jakubu Chytilovi a Milanu Polákovi. Důvod je prostý – poškodili prý státem vlastněné České dráhy. 

Pět měsíců po zmiňovaném podání trestního oznámení požádal pak soukromý detektiv Igor Gáborik protikorupčního policistu Holuba o zahájení úkonů trestního řízení. A Holub příslušný dokument skutečně zhotovil, i když pro Muzikářovo stíhání chyběly zákonné důvody. 

Při předávce kompromitujícího materiálu však byli Holub i Gáborík odhaleni detektivy z protimafiánského útvaru Roberta Šlachty. Jejich kauza se nyní jmenuje Beretta a čelí v ní například obvinění z podplácení. Podle policie porušil Holub svým krokem hned několik pravidel pro trestní řízení. Mimo jiné nekonzultoval změny s policisty, kteří měli spis na starosti či neinformoval dozorujícího státního zástupce. 

V současné době jsou Holub i Gáborík vyšetřováni na svobodě. Prošetřuje se mimo jiné i to, zda Holub za své služby nebral peníze. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…