To už je hodně silné kafe! Šafr se bouří kvůli útokům na protidukovské aktivisty

17.02.2018 12:12

Šéfredaktor serveru Forum24.cz Pavel Šafr se vyjádřil ke kauze katolických aktivistů, kteří v dopise žádají papeže Františka, aby neprodlužoval mandát českého arcibiskupa Dominika Duky.

To už je hodně silné kafe! Šafr se bouří kvůli útokům na protidukovské aktivisty
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

„Aktivistům vadí, že český primas podlézá nacionalistickému a xenofobnímu prezidentovi a že prý vyděluje různé menšiny z církve,“ konstatuje Šafr ve svém textu a všímá si také toho, jak se čeští národovci následně sešikovali za prezidentem Milošem Zemanem a prohradní weby se pustily do ostouzení aktivistů.

„Jedná se prý jen o ‚hrstku‘ katolíků, která se musí podřídit většině, jež údajně stojí za Dukou. Podle Zemana se jedná o písklouny a Václav Klaus aktivisty přirovnal k pragovákům, kteří pozvali v roce 1968 do země sovětské tanky. A to už je hodně silné kafe. Nápadně to připomíná, jak se psalo za vlády KSČ o těch, co si dovolili kritizovat papaláše. Psalo se o nich jako o zaprodancích a zrádcích,“ poznamenal Šafr.

  • Původní text ZDE

Následně konstatuje, že je to celé poměrně dost nestoudné. Pro katolíky je, jak dodává, papež hlavou církve a biskup je jmenovaná, nikoli volená funkce. „Když někdo nesouhlasí s chováním biskupa, je papež logickou odvolací instancí. Není v tom tudíž žádná rovina národní zrady. Dělat z aktivistů zaprodance nějakých protinárodních zájmů je obyčejná špinavost,“ míní jasně Šafr. 

Za normální pak nepovažuje to, že se vylučují ti, kteří projevují své postoje. „Témata happeningu zřejmě poněkud levicových aktivistů rozhodně nepředstavují typický katolicismus a i pro autora tohoto textu je na místě zřetelný odstup (mimo jiné vyčítali Dukovi, že vytěsňuje homosexuály a rozvedené). Ale skutečnost, že na otci kardinálovi mnoho věřících sleduje podezřelé rysy barokního církevního knížete, jež se rádo spojuje s politickou mocí, je notoricky známým faktem, o němž si štěbetají vrabci na všech věžích českých kostelů,“ zakončil Šafr se slovy, že je nyní věcí papeže, jak rozhodne. I proto považuje Zemanovo orodování u něj za komické. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…