Tohle nemůžeme dopustit! Babiš sepsul Evropskou unii i Bakalova novináře

22.06.2018 13:14

Premiér Andrej Babiš uspořádal tiskovou konferenci, na které vysvětlil, jak je to s minisummitem o uprchlické krizi, který svolala německá kancléřka Angela Merkelová. Předseda vlády zdůraznil, že na tento minisummit nepojede, protože ho považuje za zbytečný. O chvíli později dal tzv. za uši Evropské unii a českým novinářům.

Tohle nemůžeme dopustit! Babiš sepsul Evropskou unii i Bakalova novináře
Foto: screen
Popisek: Andrej Babiš před novináři v Lánech.

Babiš konstatoval, že německá kancléřka Angela Merkelová řeší problémy na domácí politické scéně. Ministr vnitra Horst Seehofer své kancléřce hrozí, že přikročí k ochraně německých hranic. Merkelová dostala čtrnáct dní na to, aby vyřešila otázku ilegální migrace. Podle Babiše proto Merkelová svolala minisummit, který však podle jeho názoru nic neřeší.

„Ty navržené závěry jsou v absolutním rozporu s naším názorem na migraci, takže nevidím důvod na takovouhle schůzku. Zásadní bude jednání Evropské rady příští týden. Pokud někdo z novinářů píše nesmysly, tak já můžu říct, že od 14. prosince na Evropské radě velmi aktivně vystupujeme a ty naše názory stále více rezonují. To naše stanovisko je jasné. Jižní státy jako Španělsko, Řecko, Itálie... a ostatní státy jim mají pomáhat,“ popsal svou představu předseda vlády.

Kvůli německým úvahám o uzavření hranic svolal Babiš Bezpečnostní radu státu. „Pokud by se to stalo, tak my nemůžeme dopustit, aby tito migranti přišli na naše území. Kdyby přišli na naše území, tak je to náš problém. Je jasné, že Evropa migraci nezvládla,“ hřímal Babiš. Obratem dodal, že EU musí problémy migrace řešit mimo Evropu, a ne mezi jednotlivými členskými státy EU. „My jsme ztratili moře času,“ zlobil se předseda vlády.

Pár slov věnoval také ekonomickým plánům EU na příštích sedm let. Rozčiloval se, že EU bude vydávat stále více peněz na své úřednictvo, bude-li finanční rámec schválen. Přitom odchodem Velké Británie ze společenství významně klesne počet obyvatel tohoto nadnárodního uskupení. Podle Babiše by tedy bylo logické spíše snižovat náklady na chod EU. Opak je ale bohužel pravdou. „Rozdíl, vážení, 25 miliard eur,“ rozčiloval se Babiš.

Než dal prostor k položení otázek, doplnil ještě, že za hnutí ANO nominuje na Ministerstvo spravedlnosti poslankyni Taťánu Malou z hnutí ANO, na Ministerstvo obrany stávajícího ministra vnitra Lubomíra Metnara. Na post ministryně průmyslu a obchodu nominuje prezidentku Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Martu Novákovou. Své nominace nechtěl nijak vysvětlovat. „Já nebudu nic vysvětlovat, je to moje odpovědnost,“ oznámil pouze novinářům úsečně.

A pak došlo na dotaz Hospodářských novin vlastněných Zdeňkem Bakalou. Babiš reagoval na otázku, zda nevidí určitou paralelu se zásahem policie na Úřadu vlády v roce 2013, ke kterému došlo i kvůli údajnému rozdělování trafik, a mezi přidělováním pozic komunistům v dozorčích radách firem s účastí státu, ke kterému možná ještě dojde.

Babiš tam žádnou paralelu neviděl, ale nezůstal jen u tohoto prostého konstatování. „Vy stále o něčem hovoříte, vy stále pouštíte do prostoru různé nesmysly i o zahraniční politice. To bych si vyprosil,“ rozzuřil se Babiš. „Pokud vy si vymyslíte něco do prostoru, že údajně jsem komunikoval s paní Šlechtovou po telefonu – lež. Že ministr Metnar podepsal deklaraci v Marrákeši – lež. Boj proti hybridním hrozbám a proti podobným nesmyslům je problém, takže by bylo dobré, kdybyste si ověřovali informace a zeptali se,“ vypálil Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…