Tohle se dnešním oslavovačům Havla nebude zdát tak sexy... Tomáš Zdechovský kandiduje na předsedu lidovců a u Xavera vydatně přiložil pod kotel

09.01.2020 20:13

Nepřijímal bych sirotky z uprchlických táborů v Řecku, ale rovnou celé rodiny, řekl v rozhovoru s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým v XTV europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Vyjádřil se též k tomu, zdali se bude ucházet o post předsedy své strany a jak nahlíží na spojení lidovců s církví. Hovořil i o brexitu a našem setrvání v Evropské unii. V té souvislosti padla též slova o našem prvním polistopadovém prezidentovi Václavu Havlovi. Zmiňoval, co by si vzal z jeho politiky. Lidem, kteří dnes Havla oslavují, se to prý nebude zdát „tak sexy“.

Tohle se dnešním oslavovačům Havla nebude zdát tak sexy... Tomáš Zdechovský kandiduje na předsedu lidovců a u Xavera vydatně přiložil pod kotel
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Zdechovský se během rozhovoru vyjádřil k tomu, zdali bude příští předsedou své strany. „Když dají delegáti sjezdu, stanu se předsedou. Není to předjednané. Myslím si, že zpráva o úmrtí manželky Marka Výborného byla natolik nečekaná, že se na to nikdo nepřipravoval. V jiném případě se dělají pokusy o dohody, ale teď ani v den sjezdu nebude nikdo vědět, kdo zvítězí,“ zmínil.

Schůzka se současným ministerským předsedou pak ovšem nenásledovala. „Andreji Babišovi jsem nabízel schůzku několikrát, abychom si některé věci vyjasnili. On mé pozvání na kafe nikdy nepřijal. Myslím, že pokud bych byl předsedou, tak by ke schůzce došlo. Ale nebylo by to tak, že bych schůzku inicioval,“ zmínil.

Anketa

Kdyby Milion chvilek uspořádal akci kousek od vašeho domu, co byste udělali?

hlasovalo: 30131 lidí
V případě svého vítězství by se ovšem vzdal mandátu europoslance. Oba mandáty prý skloubit nelze. Nevadilo by mu ani menší ohodnocení této funkce, je prý potřeba, aby někdo konečně ukázal, jak se jeho strana „má vést“.

Ke spojení lidovců s církví vyjadřuje určitou skepsi. Podle něj je potřeba odstřihnout to, že někteří členové strany jsou věřící. „Tohle je politická strana, tyhle dvě věci se nesmějí směnovat, je to problém,“ povzdychl si. Podotýká však, že víra lidí nemá na jejich hlasy u voleb vliv a sám zná mnoho lidí, kteří jsou věřící, a přitom volí i KSČM.

A ke komunistům ještě dodal, že spolupráci s nimi si nedokáže představit. Nejsou prý „demokraticky smýšlející strana“. Hovořit se členy KSČM by ale Zdechovský dokázal.

Podotýká, že strana se musí odstřihnout od církví. „Pokud chce KDU-ČSL přežít ve 21. století a lidovci chtějí být znovu lidovci, přiblížit se třeba těm rakouským, tak se musí zcela odstřihnout od církve,“ uvedl.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec
K výsledku voleb ve Velké Británii, kde se tamní voliči rozhodli podpořit premiéra Borise Johnsona a jeho snahu dovést svou zemi k vystoupení z Evropské unie – brexitu, Zdechovský poznamenal, že si konečně obě strany oddychnou. Ztrátu Velké Británie prý ale nejvíce pocítíme právě my, jelikož právě Spojené království bylo jedním z mála států, které chápaly naši „švejkovskou“ povahu a odmítání některých nařízení. Evropská unie k ostrovnímu království v ohledu brexitové dohody podle něho byla vstřícná.

„Měli bychom u nás v médiích hovořit více o pozitivech Evropské unie ... ta pozitiva převládají,“ doplnil Zdechovský k otázce nálad u nás s poukázáním na brexit. Někdy je podle jeho slov potřeba šířit především pozitivní věci. „Politik se nemá vždycky řídit veřejným míněním, ale má se řídit tím, co je pro lidi dobré. Já si myslím, že je někdy potřeba být i ten Václav Havel a neoslavovat ho tady jen v případě jeho úmrtí nebo narození a vzít si z jeho politiky věci, které se nebudou lidem, kteří ho dnes oslavují, zdát tak sexy, jak si myslí,“ řekl s poukazem na prvního polistopadového prezidenta.

Tvrdě bychom však měli podle europoslance prosazovat reformu Evropské unie, a to i za cenu, že bychom zablokovali některé klíčové dohody. „To je klíč, abychom neodešli,“ poznamenává.

Negativně pohovořil o výrocích ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). Se slovy, že: „Vláda se nesmí chovat jako viagra,“ zmínil, že sice vyzdvihuje, kde všude přidala finance, ty ale jinde musejí zákonitě chybět, a odebrala tak prostředky například invalidním důchodcům.

Závěrem došlo i na dětské sirotky z Řecka. Zdechovský by na rozdíl od své kolegyně Michaely Šojdrové nepřijímal sirotky, ale rovnou celé rodiny. Integrace rodin se podle něj v Česku osvědčila a poukázal na irácké rodiny v Hradci Králové. „Slyšel jste o nich? Neslyšel! Protože jsou plně integrovaní,“ dodal Veselému Zdechovský. Děti v uprchlických táborech v Řecku mají být těžce dohledatelné.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…