Toto musí teď vláda udělat, aby udržela současná opatření, radil z ČT bývalý ústavní soudce

23.04.2020 21:16

Pražský městský soud zrušil některá omezující vládní opatření v boji s koronavirem. Konkrétně omezení pohybu a uzavření prodejen. Kabinet usilovně celý čtvrtek přemýšlí, jak se zachová. Zda šlo o formální chybu, nebo o zásah do práv lidí, o tom v pořadu Interview ČT24 promluvil právník, historik a bývalý ústavní soudce Stanislav Balík. Vláda podle něj „kličkovala“ a nevyužila možnosti, které měla. „Šlo o chybu, která nemohla zůstat bez právních důsledků, které pak přijdou v rovině odškodnění,“ uvedl a zmínil, co by vláda musela udělat, aby tato opatření nějakým způsobem dál udržela.

Toto musí teď vláda udělat, aby udržela současná opatření, radil z ČT bývalý ústavní soudce
Foto: Repro ČT24
Popisek: Páteční tisková konference po jednání vlády

„Upřímně, předjímal jsem, že by to takto mohlo dopadnout. Už delší dobu se k tomu právníci včetně mě vyjadřovali. Vláda svým způsobem zakličkovala a udělala to, že namísto podle krizového zákona tak přenesla rozhodnutí na ministerstvo zdravotnictví, které rozhodovalo podle zákona o veřejném zdraví. A to dokonce za situace, kdy už byla vydána nějaká rozhodnutí podle krizového zákona,“ sdělil právník. Nemyslí si, že by se dneškem přepsala právní historie.

Někteří se, podle Balíka, mylně vyjadřují, že by snad soud tímto rozhodnutím ohrozil zdraví; jde prý o ekonomiku. „Ve skutečnosti se to rozhodnutí přenáší pouze do roviny ekonomické. Tady bude hrát roli to, jakou formou bude poskytnuto odškodnění v souvislosti s tímto opatřením,“ vysvětloval dále právník.

Anketa

Přispěla parlamentní opozice pozitivně k řešení koronavirové krize v ČR?

3%
97%
hlasovalo: 30621 lidí
Připomněl, že například u vyhlášení stavu nouze byla primární ochrana zdraví a práva na život. Oproti tomu mimořádné opatření, které vydalo ministerstvo zdravotnictví podle zákona o veřejném zdraví, nebylo primárně o právu na život. „Proto se nakonec zvolila tato forma a soud takto rozhodl,“ zopakoval právník.

„Zcela evidentně to nebylo tak, že by vláda neměla jinou možnost a proto pověřila ministra zdravotnictví, aby učinil toto mimořádné opatření. Kdyby postupovali tak, jak to udělali na začátku a drželi se krizového zákona... Nebylo to tak, že by neměla žádný instrument,“ uvedl Balík.

„Instrument vláda tedy měla, a nevyužila ho. Jde o chybu, která nemohla zůstat bez právních důsledků. Ty pak přijdou v rovině právě toho odškodnění,“ zopakoval s tím, že si proto nemyslí, že by šlo pouze o formalismus zatěžující už nyní tak přetížené soudy v době koronaviru.

Jestli vláda bude chtít nějakým způsobem variantu těchto opatření uchovat, nezbyde jí, podle Balíka, nic jiného, než požádat o možnost prodloužení nouzového stavu. „Pak to bude moci řešit postupem, který dává možnost využít krizový zákon,“ upřesnil právník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…