Trapas policie. Vyfotili její heslo a začali se smát

31.08.2023 21:31 | Monitoring

Policie ČR se na sociální síti snažila pochlubit novým měřicím přístrojem, který by měl usnadnit dokumentaci dopravních nehod a tím zkrátit dobu dopravních omezení. Na fotkách přístroje však omylem zveřejnili i své přístupové údaje do systému. Kvůli tomu uživatelé sociální sítě příslušníkům Policie ČR doporučují absolvovat přednášku o počítačové bezpečnosti.

Trapas policie. Vyfotili její heslo a začali se smát
Foto: Repro: Twitter
Popisek: Fotografie s heslem Policie ČR

Policie ČR ve čtvrtek na sociální síti X zveřejnila příspěvek, v němž veřejnosti ukazuje nové měřící stanice pro přesnější dokumentaci dopravních nehod. Sedm jich dle Policie ČR již používají například policisté v Královéhradeckém kraji. Nové měřicí stanice by měly výrazně zkrátit dobu dopravních omezení v místech nehod.

K příspěvku Policie ČR sdílela i čtyři fotografie, na nichž byl měřící přístroj používán. Na jedné z fotografií je vyfocen policista nahlížející do počítače. Netrvalo dlouho a uživatelé sociální sítě si všimli cedulky v pravém dolním rohu počítače, na které byly napsané přihlašovací údaje do systému.

Fotografie je velice kvalitní, to jednoduché heslo na ní lze bezpečně přečíst – podle expertů se nejedná o příliš silné zabezpečení.

Vysmáté reakce od uživatelů sociální sítě na sebe nenechaly dlouho čekat. Policii ČR byla doporučena přednáška o počítačové bezpečnosti a o práci s hesly od Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. „No nevím, nechtělo by to nějakou základní přednášku o počítačové bezpečnosti a práci s hesly, co třeba NÚKIB?“ navrhl jeden z uživatelů.

„Koukám, že na školení o bezpečnosti práce s pc kolegové chyběli…“ poznamenal další.

Jiný z uživatelů se smál jednoduchosti hesla: „Heslo Policie123 do notebooku je složité, a tak je třeba jej mít na nálepce hned vedle displeje.“

„Primitivní heslo, ještě k tomu napsané na počítači a dokonce zveřejněné na internetu. Tady je špatně úplně všechno,“ shrnul trefně situaci další uživatel sítě X.

Policie ČR na tyto reakce zareagovala a vzkázala, že heslo bylo pouze provizorní a bezpečnost systémů užívaných Policií ČR nikdy nebyla v ohrožení: „Souhlasíme s tím, že tímto nevstoupíme do učebnic kybernetické prevence, ale heslo bylo nastaveno pouze dočasně pro účely prezentační akce na místě simulované dopravní nehody, a to proto, že se akce účastnili policisté z různých útvarů, kteří potřebovali v danou chvíli využít jednotný přístup do informačních systémů. Důležité je, že v žádném případě nebyla ohrožena kyberbezpečnost našich systémů.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…