Tripartita se zatím neshodla na žádné z variant prolomení těžebních limitů

02.02.2015 19:30

Tripartita se dnes neshodla na žádné z variant prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Nejdřív chce mít zprávu o sociálních, ekonomických a bezpečnostních dopadech jednotlivých možností, a to do konce června. Pak se k jednání vrátí. Novinářům to dnes řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Pokud by podle něj kabinet názor tripartity zohlednil, mohl by o limitech jednat nejdřív až v létě.

Tripartita se zatím neshodla na žádné z variant prolomení těžebních limitů
Foto: MPO
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Zatímco odboráři a zástupci zaměstnavatelů po úplném uvolnění volají, v celé vládě prolomení limitů podporu nemá. Proti je vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). "Tam je problém, že v současné době je strašně moc toho uhlí používáno na výrobu elektřiny, která se exportuje z ČR. Jestliže existují silné argumenty pro prolomení limitů, tak jsou v zásadě dva - zaměstnanost a využití uhlí pro teplárny," uvedl ministr. Pokud by se limity prolomily, měl by podle něj stát zajistit, že se uhlí využije v teplárnách.

Ministerstvo průmyslu zpracovalo čtyři varianty. Vedle úplného prolomení či naopak úplného zachování je ve hře uvolnění v dole Bílina. Mládek navrhuje ale posunutí limitů tam a částečně i v dole ČSA, což by znamenalo zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně. Proti jsou obyvatelé, ekologické organizace či Strana zelených. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve uvedl, že by se měla podporovat varianta, která nebude znamenat bourání domů.

"Já předpokládám, že v Bílině se limity prolomí, že to nebude žádná otázka. Pokud nebude politická vůle k úplnému či částečnému prolomení limitů v dole ČSA, vláda bude muset udělat něco na podporu lidí (bez práce)," uvedl Mládek.

Odboráři a zaměstnavatelé chtějí znát technické parametry i dopady na prostředí. Zajímá je například výhřevnost domácího a zahraničního hnědého uhlí či vyrovnání s lidmi, kteří by buď přišli o práci, nebo kteří by kvůli těžbě museli opustit bourané domy. "Jsme přesvědčeni, že hnědé uhlí je naprosto zásadní strategická surovina této země, naše největší bohatství, bylo by hrubou chybou a dokonce i ostudou, abychom, když neprolomíme, dováželi miliony tun uhlí," uvedl prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Podle Středuly je nutné znát dopady obou možností - zachování i prolomení limitů. V obou případech je nutné, aby stát počítal s "velmi slušnými kompenzacemi" pro propouštěné, či vystěhované, dodal předák. Řekl, že ze sociálních sítí od lidí z Horního Jiřetína má takové informace, že by 75 procent obyvatel bylo schopno ustoupit, pokud by byly náhrady za bydlení dostatečné.

Sobotka po pátečním setkání se starosty z regionu řekl, že by pomoci mohl i sociální fond. Do něj by plynuly vyšší poplatky za vytěžené uhlí. Peníze by se využily na nová pracovní místa.

Podle Mládka materiál o limitech doplňuje spolu s dokumentem o rozvoji jaderné energie aktualizovanou státní energetickou koncepci, kterou mělo jeho ministerstvo předložit do konce března. Podle záměru chce Česko v budoucnu využít hlavně jádro a hnědé uhlí, odklání se od obnovitelných zdrojů a plynových elektráren.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…