Trochu jiný pohled na odvolání Kvapilové. Od někoho, kdo se radoval z konce Drtinové

03.09.2013 15:55

Kauza odvolání ředitelky Nových médií České televize (ČT) Pavlíny Kvapilové rozvířila vášně. Hned několik významných osobností veřejného života se jí zastalo. Mediální odborník Petr Žantovský ale míní, že takováto věc je zcela v kompetenci generálního ředitele Petra Dvořáka. „Poslední dobou se v České televizi z každého personálního kroku dělá politika,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Žantovský.

Trochu jiný pohled na odvolání Kvapilové. Od někoho, kdo se radoval z konce Drtinové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavlína Kvapilová

„Je zcela v kompetenci generálního ředitele vybírat si spolupracovníky v managementu, pokud si nerozumí v podstatné věci,“ namítá mediální odborník Petr Žantovský k tomu, že se generální ředitel České televize Petr Dvořák odhodlal k odvolání ředitelky Nových médií České televize (ČT) Pavlíny Kvapilové. A to přesto, že sám v tiskovém prohlášení, které vydal v pondělí, uvedl, že se s Kvapilovou sice rozcházel v představách o rozvoji a fungování Nových médií, za která zodpovídala, ale také naznačil, že důvodem bylo i její chování v „kauze Drtinová“.

Jenže Kvapilová si celou věc nenechala pro sebe. I ona poté vydala tiskové prohlášení, ve kterém informovala, že důvodem jejího odvolání měla být „ztráta důvěry“. K tomu přidala informaci, že v posledních dnech se s ní ředitel Dvořák příliš nebavil o pracovních záležitostech.

„Při našich posledních setkáních bylo hlavním tématem vždy mé veřejné vystoupení po stažení Daniely Drtinové z pořadu Události, komentáře, případně jeho možné následky,“ informovala. Právě proto se domnívá, že hlavním důvodem odvolání bylo její angažmá ve prospěch Drtinové.

Ať ale celá věc měla spád jakýkoliv, mediální odborník Žantovský má jasno.

„Když ředitel nemá kompetenci obsazovat lidi do top managementu podle toho, komu důvěřuje a s kým má stejné názory na podstatné věci, tak potom nemůže vykonávat funkci vůbec. Když se podíváte ale na reakce jednotlivých lidí k případu Kvapilová, tak všichni píší, že je to proto, že se zastala Drtinové. Pokud tomu tak je, tak je to o důvod více, že tak ředitel Dvořák udělal, protože odvolání Drtinové je klíčové rozhodnutí, které ovlivňuje působení televize na lidi,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz Žantovský.

Podle něj právě Drtinová v posledních měsících velmi oslabila svůj žurnalistický výkon. „Proto ji tak plným právem ředitel Dvořák nechal vyměnit v postu moderátorky Událostí, komentářů. Tyto výměny jsou ovšem velice zdravé i z hlediska diváckého a jestliže se to paní Kvapilové nelíbilo, tak má právo to také říkat,“ sdělil dále Žantovský s tím, že přínos Kvapilové pro funkci Nových médií on sám nijak výrazně nezaznamenával.

„Pokud vím, tak tu divizi rozjížděl Milan Fridrich a dal jí prvotní impuls, směrování a paní Kvapilová v tom zřejmě jenom nějak rutinérsky pokračovala,“ vysvětlil.

„No a jestliže člen managementu má výrazně odlišný názor na základní věci, které se v televizi dějí, a tou základní věcí je i to, jakým způsobem působí klíčová publicistická relace, neboť je pro televizi podstatná, tak cesty těch dvou lidí nemohou jít stejným směrem. Je tak logické, že se rozejdou a já bych v tom neviděl žádné drama. Přijde mi, že poslední dobou se v České televizi z každého personálního kroku dělá politika – ať už se to týkalo Drtinové nebo nyní v poslední době právě Kvapilové,“ pronesl dále na konto rozhodnutí generálního ředitele ČT Žantovský.

On sám prý patří mezi ty, kteří jsou dlouhodobě vůči některým krokům v České televizi kritičtí.

Moravec je už silně "přenošeným zbožím“

„Vývoj, který nyní odstartovalo odvolání Drtinové z pořadu Událostí, komentářů, by mohl nakonec vést správným směrem. Je totiž pravda, že publicistika České televize se dostává do velké křeče a do velkého problému. To ale začíná Václavem Moravcem, který je už opravdu velmi silně přenošeným zbožím,“ pokračoval Žantovský.

„Já ale dlouhá léta kritizuji pořad Otázky Václava Moravce a myslím si, že už dávno neměl existovat, přitom je to vlajková loď České televize. Na druhou stranu ale ani nemůžu říci, že by se mi publicistika této televize v globálu líbila. Koneckonců krize publicistiky je vidět i na takové věci, jakou je rozjezd nového kanálu ČT Art. Tam vidíte onu bezradnost: Je to celé nekoncepční, a navíc to i vypadá, že je to absolutně uspěchaná věc, která vykazuje všechny známky a všechny bolesti publicistiky této televize, v daném případě kulturní publicistiky,“ dodal Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…