USA: Prezidente Ukrajiny, paniku nešíříme. Válka hrozí každým dnem

13.02.2022 20:52

Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan odmítl slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o americkém vyvolávání paniky na Ukrajině v souvislosti se šířením zvěstí o datu ruského útoku. Spojené státy podle něj nešíří paniku, ale zveřejňují informace, aby válku „zastavily“. Ruská invaze by pak podle Sullivana nemusela přijít ve středu 16. února, jak tvrdily předchozí spekulace serveru Politico s odkazem na americké oficiální zdroje z Washingtonu a Evropy, ale někdy jindy před koncem olympijských her v Pekingu 20. února.

USA: Prezidente Ukrajiny, paniku nešíříme. Válka hrozí každým dnem
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Jake Sullivan

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí
Bezpečnostní poradce ve vysílání televize CNN uvedl, že se přesný den napadení Ukrajiny Ruskem navzdory předchozím zprávám o středečním vypuknutí invaze nedá předpovědět. „Nemůžeme dokonale předpovědět den, již teď ale nějakou dobu říkáme, že jsme v daném časovém intervalu, kdy by mohla velká vojenská akce ze strany Ruska na Ukrajině začít každým dnem – to právě zahrnuje i tento nadcházející týden před koncem olympijských her,“ predikuje.

Američany na Ukrajině Sullivan varuje, aby odjeli, jelikož je podle něho pravděpodobné, že by Rusko mohlo začít s vpádem na Ukrajinu za pomoci leteckých úderů. „Mohli by být zabiti nevinní civilisté bez ohledu na jejich národnost. Následoval by útok pozemních sil, které by se pohybovaly přes ukrajinskou hranici. A i tam by se mohli nevinní civilisté dostat do křížové palby nebo uvíznout v místech, odkud by se pak nemuseli snadno dostat pryč. Proto americkým občanům jasně a přímo říkáme, že dokud jsou ještě stále k dispozici nějaké možnosti komerční přepravy, měli by jich využít,“ vyzývá k urychlenému opuštění země.

Podle amerického poradce pro národní bezpečnost jsou na ruský útok Američané připraveni. „Jsme připraveni okamžitě a rozhodně reagovat po boku našich spojenců a partnerů. Budeme bránit území Severoatlantické aliance a uvalíme na Rusko sankce,“ jmenoval s tím, že Západ z konfliktu vyjde „silnější, odhodlanější a cílevědomější, než kdykoli za posledních 30 let byl“ a Rusko akorát zaplatí „významnou strategickou cenu“.

A jak by měla podle Sullivana případná invaze probíhat? Pravděpodobné podle něho je, že Rusko zaútočí po zinscenované zámince.

Slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o americkém vyvolávání paniky na Ukrajině pak rázně odmítl. Spojené státy podle něj akorát zveřejňují informace, aby válku „zastavily“.

„Nedáme Rusku příležitost něco na Ukrajinu nebo na celý svět seslat. Budeme se snažit, abychom světu co nejtransparentněji a nejjasněji vyložili, co vidíme, a abychom se o tyto informace co nejvíce ze široka podělili,“ uvedl Sullivan.

Zelenskyj přitom dříve odmítl spekulovat o datu startu ruské invaze do jeho země s tím, že se o „velké válce, kterou rozpoutá Rusko“, v informačním prostoru šíří příliš informací, které ale situaci vůbec nepomáhají. „Nejlepším přítelem našich nepřátel je panika v naší zemi, a tak veškeré informace, které vyvolávají jen paniku, nám nepomáhají,“ řekl Zelenskyj poté, co server Politico hovořil o údajném startu invaze na Ukrajinu ve středu 16. února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…