USA ovládly Evropu. Ale svět? Petr Drulák nemá pro spojence dobré zprávy

04.07.2022 14:02 | On-line

Profesor Drulák byl nedávno hostem Rádia Univerzum, kde hovořil o širších následcích rusko-ukrajinského konfliktu a také příčinách. USA si sice pojistily dominanci v Evropě, na světovém žebříčku si však pohoršily, protože oslabily moc dolaru. Současné USA nemají na to, aby byly světovým četníkem, ale tváří se, že na tuto roli mají. Z Evropy prý bude skanzen, ale Drulák nevylučuje, že se situace zvrtne.

USA ovládly Evropu. Ale svět? Petr Drulák nemá pro spojence dobré zprávy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Diplomat a pedagog, prof. Petr Drulák

Drulák považuje politiku sankcí vůči Rusku za krátkozrakou a nerozumnou. A to proto, protože podle jeho názoru nepovede k tomu, k čemu je určena, totiž ke změně ruského chování. „My si změnu ruského jednání nevynutíme, a zaplatíme ekonomicky velkou cenu,“ shledává Drulák a usuzuje, že Rusko bude naopak samostatnější v některých ohledech, v jiných zase závislejší na Číně.

Diplomat má za to, že USA v posledních desetiletích trpí tzv. imperiální přezíravostí. Už jen to, že se Američané považují za vítěze studené války je podle něho chyba, protože tu ukončil Michail Gorbačov, nikoliv USA.

„Ale Američané v 90. letech získali dojem, který byl tehdy možná pochopitelný, že prostě vyhráli studenou válku a že dnes budou předepisovat globální pravidla, a ostatní tady byli jenom proto, aby jim Američané vysvětlovali, jak mají vypadat pravidla a jak mají být implementována, a nikoli proto, aby byli rovnoprávnými partnery pro dialog. Na toto si Evropa posledních 30 let neustále stěžovala, že Američané ji neberou vážně a že si dělají, co chtějí. To je z Evropy za posledních 30 let slyšet pořád. Jenomže Evropa nebyla vojenským rivalem, takže v Evropě to zase nevedlo až k takové animozitě,“ vysvětlil.

Naopak Rusko se rivalem stalo. „To, že je Američané nebrali vážně, že brali jejich požadavky jako nějaké bzučení obtížného hmyzu, nakonec vedlo k tomu, že se Rusko vydalo cestou, která je destruktivní,“ zhodnotil. Podle něho přezíravostí trpí každé impérium a nemá spojence, pouze vazaly. Spojené státy například Velkou Británii. „Asi by jim to vadilo, ale ti realističtěji uvažující vědí, že Američané se s nimi nikdy nebavili jako rovný s rovným,“ podotkl Drulák. Ani Francouzi s pokusy o dialog na rovinu neuspěli, ačkoliv mají jaderné zbraně, což živilo antiamerikanismus.

Drulák dodává, že to není otázka toho, zda jsou Američané hodní nebo zlí, ale že velmoci prostě nakládají s mocí bez ohledů na ostatní. „A s vazalem může jednat buď vlídně, nebo méně vlídně. A Američané s některými vazaly jednají vlídně, a s některými méně vlídně. V tom spočívá tento vztah, ale není to vztah mezi rovnými spojenci. Nikdy nebyl,“ dovysvětlil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…