Účelové lži českých otrokářů, zuří Jana Maláčová. Toto prý firmy provádějí, aby mohly dovézt levnou pracovní sílu

12.10.2023 18:03 | Monitoring

Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (SOCDEM) kritizuje snahu premiéra Petra Fialy (ODS) o zajištění desítek tisíc pracujících dělníků z rozvojových zemí, např. z Filipín. Podle Maláčové to jen ukazuje, že jsou v Česku nízké mzdy, za které nechtějí naši občané pracovat.

Účelové lži českých otrokářů, zuří Jana Maláčová. Toto prý firmy provádějí, aby mohly dovézt levnou pracovní sílu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jana Maláčová ve volebním štábu ČSSD

Premiér Petr Fiala tento týden na sněmu Svazu průmyslu a obchodu uvedl, že otevírá dveře zahraniční pracovní síle, po které volá česká ekonomiku a průmysl. „Vnímáme volání české ekonomiky po pracovní síle. I když u nás nově pracuje 120 tisíc Ukrajinců, trh to zatím ani zdaleka nenasytilo. Proto otevíráme dveře dalším 20 tisícům kvalifikovaných pracovníků z vybraných bezpečných zemí (např. z Filipín) a zároveň pracujeme na tom, abychom vízový režim v následujícím roce urychlili,“ prohlásil Fiala, jak uvádí web Úřadu vlády.

„Tyto kroky jsou nutné, aby u nás bylo možné udržet stávající firmy nebo zakládat nové. V tomto ohledu musíme být mnohem flexibilnější než dosud, abychom se nepřipravovali o potenciál kvalifikovaných lidí ze zahraničí,“ uvedl premiér.

To se nelíbí bývalé ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové. „Přátelé, Fialova vláda chce přivézt do Česka další desetitisíce otroků! Tentokrát chtějí ´podnikatelé´ lovit cizince na Filipínách a v Mongolsku. Za české mzdy už jsou zřejmě ochotní pracovat jen lidé z třetího světa. Ani se nedivím, i polská minimální mzda bude o 5 tisíc vyšší než ta naše,“ je kritická Maláčová.

Navíc, údaje o počtu neobsazených míst neodpovídají realitě. „Čeští otrokáři tvrdí, že máme 250 tisíc volných pracovních míst. Je to ale účelová lež. To číslo je tak třikrát přestřelené. Firmy nahlašují volné pozice hned několikrát a evidenci roky neaktualizují. Cílem je vytvářet tlak na vládu, aby dovážela levné cizince. Když jsem se tomu v roce 2021 snažila zabránit, zaměstnavatelé zákon přes Senát potopili,“ tvrdí Maláčová.

Podle ní by raději měly firmy o české zaměstnance soutěžit, a ne hledat pro ně levnější varianty v zahraničí. „Ale proč to vůbec říkám? Firmy mají jednat tržně a o zaměstnance soutěžit. Musí svoji výrobu modernizovat. Mají lidem platit takové mzdy, ze kterých se dá vyžít. Ne dovážet ‚otroky‘ ze třetích zemí s cílem držet české mzdy co nejníž, aby Čechům nezbývalo nic jiného, než si jít po výplatě stoupnout do fronty na dávky,“ dodává Maláčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takto to před cca 50 lety začalo i na Západě, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 12.10.2023 18:46:32
Dovoz levné pracovní síly z muslimských zemí, např. Turecka, Alžírska, atd. . Ti první pracovnící byli za svou příležitost vděční, byli i velmi pracovití a urychlili tehdejší ekonomický vývoj západních států. Jak to na Západě vypadá dnes vidíme denodenně. Vnuci a pravnuci tehdejších zahraničních dělníků se již hlásí o svá práva, do společnosti moc integrovaní nejsou, spíše naopak se radikalizují. K nim se pak přidávají i nově příchozí. Ale možná to vidím příliš černě a skutečnost u nás bude jiná.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…