Ukrajina: Ruské zločiny. Stovky mrtvých v divadle. Další ve frontě na chleba

17.03.2022 7:32

Prezident USA Joe Biden označil ruského prezidenta Vladimira Putina za „válečného zločince“, Moskva se proti tomu ostře vymezila. Mezitím prý ruská armáda shodila bombu na divadlo v obleženém Mariupolu, kde bylo ukryto přes tisíc lidí. Podle ukrajinské strany stovky lidí v zasaženém divadle zemřely. Ruští vojáci ale řádí i v dalších ukrajinských městech. Ukrajinské úřady tvrdí, že okupanti zastřelili 13 lidí, kteří stáli ve frontě na chleba.

Ukrajina: Ruské zločiny. Stovky mrtvých v divadle. Další ve frontě na chleba
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Joe Biden, prezident USA, označil Vladimira Putina za „válečného zločince“. Moskva tato slova ostře odsoudila a označila takové vyjadřování za „neodpustitelné“. Rusové na oplátku obvinili Američany, že „zabili stovky tisíc lidí po celém světě“. „Jeden po druhém podpalují diplomatické mosty mezi Spojenými státy a Ruskem,“ napsala k tomu BBC.

„Panu Bidenovi a jeho administrativě to samozřejmě ztíží spolupráci s Rusy do budoucna. Každý ústupek nebo vyjednaná dohoda, na jakékoli téma, vyvolá otázku: Jak můžete vyjednávat se zločincem? Možná, že pan Biden ve svých komentářích jednoduše uznal novou realitu – že světové politické uspořádání se neodvolatelně posunulo a k původnímu uspořádání se již nelze vracet,“ rozvedla myšlenku BBC.

Ze Spojených států zazněl příslib, že Ukrajina dostane na obranu své svobody a nezávislosti víc amerických zbraní - včetně taktických dronů, raketometů a granátometů, pušek, kulometů, neprůstřelných vest a munice.

Ukrajinské úřady ve středu také oznámily, že v Černihovu, v jednom z těžce zkoušených ukrajinských měst, ruské síly zastřelily 13 Ukrajinců, kteří stáli ve frontě na chleba.

CNN uveřejnila několik fotografií ze zničeného Černihovu od společnosti Maxar Technologies, které dokládají, jak moc ruské síly město poničily. Snímky zachycují i uskupení ruských houfnic a raketové systémy, které ve městě ležícím severně od Kyjeva rozsévají zkázu.

Ruské válečné loďstvo ostřelovalo přístav Oděsa, jeho obyvatelé se na možný ruský vpád připravují již řadu dní. Neutuchající palbě je vystaven také Charkov. Analytici z Institutu pro studium války, z think-tanku založeného v USA v roce 2007, se ale domnívají, že ruské síly v tuto chvíli nejsou schopné Charkov obklíčit. A přestože pravděpodobně přesunou na Ukrajinu jednotky kupříkladu z Jižní Osetie, jejich nemalé logistické problémy to nevyřeší.

Nejhorší situace však podle dostupných informací nadále panuje v obleženém přístavním městě Mariupol, kde před válkou žilo asi 450 tisíc lidí a teď v tomto městě devastovaném ruskou armádou, kde není ani dostatek potravin, ani vody, ani léků, zůstává uvězněno na 350 tisíc lidí. Těm stále dopadají na hlavu bomby z ruských letadel a dělostřelecké granáty. Přesto ruští agresoři dosud město plně neovládli.

Před pár dny svět obletěla děsivá zpráva o ruském útoku na porodnici a dětskou nemocnici v Mariupolu. Navzdory fotografiím zkrvavených maminek, které kolovaly po sociálních sítích, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdil, že v porodnici už nebyly maminky a malé děti, nýbrž vojáci z praporu Azov.

Podle ukrajinských úřadů teď mají Rusové na svědomí další mariupolský válečný zločin. Údajně vybombardovali místní divadlo, kde se před válečnými hrůzami ukrývalo na 1200 lidí.

„Bomba zdemolovala centrální část budovy divadla a způsobila, že pod troskami bylo pohřbeno velké množství lidí," uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na sociálních sítích uveřejnil fotografii, jak mariupolské divadlo vypadalo před válkou a jak vypadá teď po ruském útoku. BBC však upozorňuje, že nebyla schopna ověřit, zda druhý snímek odpovídá skutečnosti. Boje ve městě stále pokračují, takže prozatím není možné ověřit ani počet obětí tohoto útoku.

Mariupolské divadlo

„Město, které nese jméno Panny Marie, Mariupol, se stalo městem mučeným ničivou válkou, která devastuje Ukrajinu,“ uvedl ke zkáze Mariupolu papež František.

 

 

OSN oznámila, že z Ukrajiny utekly již 3 miliony válečných uprchlíků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…