Upřímný náměstek z TOP 09: Potřebujeme, aby nám městské firmy protáhly některé věci

31.05.2013 9:06

Nová koalice na pražském magistrátu je sice v nedohlednu, torzo rady tvořené zástupci TOP 09 však přičinlivě úřaduje a čistí městské společnosti od zástupců ODS, jejíž radní opustili magistrátní exekutivu v minulém týdnu. Náměstek primátora Pavel Richter nyní překvapil otevřenou výpovědí o důvodech tohoto personálního zemětřesení.

Upřímný náměstek z TOP 09: Potřebujeme, aby nám městské firmy protáhly některé věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek pražského primátora Pavel Richter oznámil GIBS podezření z trestného činu

TOP 09 však nevyhazuje všechny nominanty ODS, některé ve funkci ponechává. Upřímné svědectví o průběhu čistek podal náměstek primátora z TOP 09 Pavel Richter. „Po pravdě, já na to jdu čistě technokraticky. Já jsem takový politik na baterky, od toho tady máme jiné,“ řekl serveru iHNed.cz.

Zastupující primátor Tomáš Hudeček prohlásil, že dělá pouze to, co chtěl dělat už bývalý primátor Bohuslav Svoboda, ale neměl na to sílu - tedy odstraňuje z dozorčích rad Svobodovy oponenty z ODS, spojené s bývalým vedením primátora Béma. Richter však představil poněkud jiný pohled na věc: „Potřebujeme zajistit, aby se těmi orgány protáhly některé věci,“ vysvětluje. „Možná tomu nebudete věřit, ale nehledejte za tím nic sofistikovaného,“ prozrazuje upřímně.

Pozoruhodně vysvětluje i způsob výběru odvolaných nebo naopak přeživších členů orgánů městských společností. „Ten orgán musí zůstat akceschopný, usnášeníschopný. A nemyslím si, že je dobře, aby z těch orgánů zmizeli úplně všichni jinostraníci,“ popisuje.

Na překvapený dotaz, jak jsou „oběti“ vybírány, zareagoval: „Já nevím, no. Prostě to tak je. Tak já nevím, hodili jsme si korunou, nebo já nevím. Není žádný univerzální klíč, je to rada od rady, člověk od člověka, všechno má nějaká pro a proti, není to jednoznačné, je o tom nějaká diskuse,“ vysvětloval překotně.

Na dotaz, zda hodlá TOP 09 kromě dozorčích rad, kde se často pohybují politici, čistit i managment, kde se obvykle pohybují spíše odborníci, odpověděl podrážděně: „Tam, kde jsou odborníci, změny nepředpokládám, ale ne všude jsou.“ Další dotazy pak rázně utnul: „Nezlobte se, já už nemám čas. Jako sorry, to si musíte taky trochu odpracovat.“ Možnost personálních výměn v managementu městských firem však nepopřel.

reklama

autor: jav

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…