Útok migrantů na Španělsko? Braňte se, jinak je to konec Schengenu, stojí v LN

29.07.2018 21:37

Komentátor Zbyněk Petráček se na serveru Lidovky.cz rozepsal o tom, jak bránit Ceutu. „Násilný útok na vnější hranici EU je násilný útok,“ uvedl.

Útok migrantů na Španělsko? Braňte se, jinak je to konec Schengenu, stojí v LN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

„Malé enklávy jiných suverenit či politických systémů mají pestrý význam. Ukazuje to britský Gibraltar ve Španělsku, bývalý britský Hongkong a bývalé portugalské Macao v Číně (uchovaly si politickou pluralitu, Macao i hazard) i španělské enklávy Ceuta a Melilla v Maroku. Ve čtvrtek si vrháním nehašeného vápna a improvizovanými plamenomety prorazilo cestu do Ceuty 600 migrantů z Afriky,“ poznamenal Petráček s tím, že v celkovém rozsahu migrační krize je to jen detail, přesto to však o něčem vypovídá. 

„Ceuta a Melilla jsou integrální součástí Španělska i schengenského systému,“ říká dále Petráček s tím, že jsou to jediná místa vedení vnější hranice EU na africkém kontinentu. „A zároveň jediné případy, kdy Afričané tuto hranici překračují ne jako z moře vylovení uprchlíci, ale coby útočníci. Nebo by snad měli být rovněž zachraňováni, aby si třeba neublížili vlastními plamenomety?“ zeptal se Petráček.

Původní text ZDE.

Podle jeho slov by občané EU měli vědět, jak se k tomu vysloví unijní orgány. Je plot na španělské vnější hranici EU stejně odsouzeníhodný jako ten na maďarské vnější hranici? Pokud ano, pokud tu neplatí dvojí metr vůči Madridu a Budapešti, mělo by být Španělsko za svůj plot kritizováno právě tak tvrdě jako Maďarsko. Mělo by se říci i to, před jakou válkou tito běženci přes Maroko prchají,“ sdělil Petráček. 

„A co bude s těmi, kteří se násilně do areálu Schengenu už dostali? Formalisticky vzato by se mohli nalodit na španělské plavidlo a bez kontroly odjet na evropský kontinent. Prakticky by to ale mělo fungovat tak, že španělské úřady – Schengen Neschengen – budou přístavy tvrdě kontrolovat. Kdyby si vybraly první možnost, nahlas by zvonily Schengenu skutečný umíráček,“ uzavřel Petráček ve svém komentáři pro Lidovky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…