Uznávaná ekonomka Šichtařová: Vystoupení z EU nám může pomoci. Za těchto podmínek

22.10.2015 17:22

Vystoupení Česka z EU by naši zemi ekonomicky nepoškodilo, možná právě naopak. To ovšem pouze za podmínky, že by ČR zůstala v zóně volného obchodu a v Schengenu. Na svém Facebooku to v reakci na množící se dotazy novinářů napsala ekonomka Markéta Šichtařová.

Uznávaná ekonomka Šichtařová: Vystoupení z EU nám může pomoci. Za těchto podmínek
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

"Opuštění EU je považováno za nemyslitelný úlet, ale vlastně zbytečně. Asi takhle: Zcela realisticky se mluví o Brexitu. Zajímavé je, že když finanční trhy slyší o vystoupení UK z EU, nikdy nezačnou panikařit, libra neoslabuje, britské akcie se nepropadají – ale přesně naopak. Vystoupení UK z EU je finančními trhy chápáno jako snížení ekonomické zátěže,“ argumentuje známá ekonomka.

Švýcarsko není v EU a má zdravější strukturu ekonomiky

Poukazuje na příklad Švýcarska, které není členem EU, a přitom se mu ekonomicky daří. Má nesrovnatelně nižší daňovou kvótu, současně nerostoucí daňovou kvótu, na rozdíl od jiných členských zemí EU. A také zdravější strukturu ekonomiky a nižší veřejný dluh k HDP.

Podle Šichtařové tak opuštění EU není ekonomickou katastrofou. „Pro některé země to může být i jistým ekonomickým ozdravením. Vzhledem k tomu, že ČR se postupně transformuje do čistého plátce do EU rozpočtu, ani ztráta strukturálních fondů by ho nebolela, naopak ztráta těchto strukturálních fondů, u nichž je třeba spolufinancování, by vedla k ozdravení veřejných financí,“ tvrdí Šichtařová.

Vysvětluje, že klíčové není setrvání v EU, ale v zóně volného obchodu a v Schengenu. „Čili podstatná pro ekonomický rozvoj je liberalizace obchodu a pohybu kapitálu i lidí. Jenomže paradoxně tohle nemá zase tak moc společného s EU! Všechny tyhle svobody jsou spíš důsledkem dalších evropských multilaterálních smluv,“ podotýká ekonomka s tím, že EU jako taková není ani tak o liberalizaci, ale spíš o regulaci a unifikaci ekonomiky. A také o likvidaci komparativních výhod skrze unifikaci všech.

Schengen spontánně zaniká. Snad to nepotká také volný obchod

Šichtařová upozorňuje na fakt, že ačkoliv jsme v EU, Schengen vlastně spontánně zaniká. „Můžeme jen doufat, že totéž nepotká volný obchod a pohyb pracovních sil. Jistá si tím ale moc nejsem, protože nyní v souvislosti s imigrační krizí budou lokální pracovní trhy hodně napnuté a bojím se, aby náhodou někoho nenapadlo začít porušovat další dosažené svobody, jako je právě volný pohyb pracovních sil,“ obává se.

Závěrem ujišťuje, že občas se objevující spekulace o tom, že vystoupení ČR z EU by bylo důvodem pro kupříkladu skokový růst inflace, prudké zvýšení úrokových sazeb založené na údajném drastickém oslabení koruny a podobně, jsou „čiré fantasmagorie“.

„Podmínkou zachování ekonomické prosperity by však v případě opuštění EU bylo NAPROSTO NEZBYTNĚ podržení si dalších vnějších liberalizací ekonomiky. Čili nic proti vystoupení z EU a získání statusu podobného Švýcarsku nemám, ale za předpokladu setrvání v dalších z těchto liberalizačních struktur," dodala Markéta Šichtařová.

Celý text příspěvku Markéty Šichtařové na jejím facebookovém profilu:

V poslední době se začaly množit dotazy novinářů na téma: "Jak velkou katastrofou by pro ČR bylo opuštění EU?"

Má odpověď:

"Opuštění EU je považováno za nemyslitelný úlet, ale vlastně zbytečně. Asi takhle: Zcela realisticky se mluví o Brexitu. Zajímavé je, že když finanční trhy slyší o vystoupení UK z EU, nikdy nezačnou panikařit, libra neoslabuje, britské akcie se nepropadají – ale přesně naopak. Vystoupení UK z EU je finančními trhy chápáno jako snížení ekonomické zátěže.

Švýcarsko v bledě modrém – má nesrovnatelně nižší daňovou kvótu, současně nerostoucí daňovou kvótu - na rozdíl od jiných členských zemí EU. A taky zdravější strukturu ekonomiky a nižší veřejný dluh k HDP.

Čili opuštění EU není ekonomickou katastrofou. Pro některé země to může být i jistým ekonomickým ozdravením. Vhledem k tomu, že ČR se postupně transformuje do čistého plátce do EU rozpočtu, ani ztráta strukturálních fondů by ho nebolela, naopak ztráta těchto strukturálních fondů, u nichž je třeba spolufinancování, by vedle k ozdravení veřejných financí.

Klíčové totiž není setrvání v EU, klíčové je SETRVÁNÍ v zóně volného obchodu a v Schengenu. Čili podstatné pro ekonomický rozvoj je liberalizace obchodu a pohybu kapitálu i lidí. Jenomže paradoxně tohle nemá zase tak moc společného s EU! Všechny tyhle svobody jsou spíš důsledkem dalších evropských multilaterálních smluv. EU jako taková není ani tak o liberalizaci, ale spíš naopak o regulaci a unifikaci ekonomiky, o likvidaci komparativních výhod skrze unifikaci všech.

Ostatně vidíme, že ačkoliv jsme v EU, Schengen vlastě spontánně zaniká… Můžeme jen doufat, že totéž nepotká volný obchod a pohyb pracovních sil. Jistá si tím ale moc nejsem, protože nyní v souvislosti s imigrační krizí budou lokální pracovní trhy hodně napnuté a bojím se, aby náhodou někoho nenapadlo začít porušovat další dosažené svobody, jako je právě volný pohyb pracovních sil.

Občas se objevující spekulace o tom, že vystoupení ČR z EU by bylo důvodem pro kupříkladu skokový růst inflace, prudké zvýšení úrokových sazeb založené na údajném drastickém oslabení koruny a podobně, jsou čiré fantasmagorie. Podmínkou zachování ekonomické prosperity by však v případě opuštění EU bylo NAPROSTO NEZBYTNĚ podržení si dalších vnějších liberalizací ekonomiky. Čili nic proti vystoupení z EU a získání statusu podobného Švýcarsku nemám, ale za předpokladu setrvání v dalších z těchto liberalizačních struktur."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…