V Česku zřejmě ubudou pošty. Podle svazu až tisícovka

30.12.2012 20:34

V současnosti je v České republice 3400 pošt. V budoucnu by se ale toto číslo mohlo snížit. Umožní to vyhláška Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který od ledna stanovuje nová pravidla pro dostupnost pošt.

V Česku zřejmě ubudou pošty. Podle svazu až tisícovka
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

"Zcela konkrétní počet povinných pošt v současné době ještě není stanoven. ČTÚ nyní ověřuje údaje vztahující se ke kritériím minimální dostupnosti zejména na ministerstvu školství, na Českém statistickém úřadě a ministerstvu vnitra," uvedl mluvčí ČTÚ František Malina.

Není tak stanovena žádná minimální hranice. Podle vyhlášky ale má být pošta v každé obci nad 2500 obyvatel. Také má být v menších obcích, kde je matriční úřad, obecný stavební úřad nebo základní škola s prvním a druhým stupněm.

Další podmínky pro pošty jsou, že musí být dostupné každý pracovní den a celkově alespoň 15 hodin týdně. Ve zmíněných obcích nad 2500 obyvatel musí být pošta dostupná do vzdálenosti dvou kilometrů, z kteréhokoliv jiného místa v České republice pak do deseti kilometrů.

Z toho všeho podle Svazu měst a obcí vyplývá, že Česká pošta může zrušit až tisíc svých poboček. Úřad zatím připustil, že změny své sítě chystá do roku 2017, ale nejprve vše projedná s danou místní samosprávou.

Současná síť pošt je totiž stará 150 let. Je tak potřeba ji částečně obměnit a přestěhovat do míst, kde je vyšší poptávka, říká mluvčí České pošty Ivo Mravinac. Některé pobočky budou provozovány spolu s jinými subjekty formou franšíz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…