V Netolického kraji se sociální demokraté neshodnou. Do koalice s Babišem chce zhruba polovina

11.05.2018 17:02

Členové ČSSD v Pardubickém kraji jsou v názoru na to, zda by strana měla vstoupit do vládní koalice s hnutím ANO, nejednotní. Skutečnost, že by se vláda opírala o podporu KSČM, považují většinou za nejmenší problém. Více jim vadí osoba Andreje Babiše a jeho způsob jednání, zjistila ČTK v anketě mezi představiteli ČSSD.

V Netolického kraji se sociální demokraté neshodnou. Do koalice s Babišem chce zhruba polovina
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Definitivně rozhodnuti, jak budou hlasovat ve vnitrostranickém referendu, však nejsou, neboť nemají přesné informace o vyjednaných podmínkách spolupráce.

U předsedy okresní organizace ČSSD Leoš Malina převažuje názor, že by strana do vlády jít neměla. „Je to i mínění většiny členské základny v Pardubicích. Odhaduji, že venkov to odmítne, nevím, jak se zachová Praha,“ uvedl Malina. Podle něj ČSSD v předchozí vládě svůj program obtížně prosazovala a Babiš si přisvojil její zásluhy. Překážkou je také předvolební kampaň proti předsedovi hnutí ANO, která by vstupem do vlády byla popřena. Nelíbí se mu ani trestní stíhání Babiše a skutečnost, že nemá čisté lustrační osvědčení. „Zatím mě nikdo nepřesvědčil o tom, že když do té vlády půjdeme, nebude to naše konečná,“ dodal Malina.

Spíše odmítavý postoj ke spolupráci s ANO má i sociálnědemokratický místostarosta z Chrudimi Miroslav Tejkl. Vadí mu mimo jiné to, že dohodnuté podmínky pro vstup do koalice nelze vymáhat. „Moje soukromá prognóza je, že odmítavé stanovisko u členů mírně převažuje,“ uvedl Tejkl. Babišovi přiznává v minulé vládě některé zásluhy, například zlepšení výběru daní, i když kritizuje přílišné využívání zajišťovacích příkazů ze strany Finančního úřadu.

Starosta Moravské Třebové na Svitavsku Miloš Izák se ke vzniku možné koalice ČSSD a ANO nechtěl veřejně vyjádřit. „Mám na to svůj názor, ale zatím ho nebudu zveřejňovat,“ řekl pouze.

Naopak krajský radní pro školství Bohumil Bernášek (ČSSD), který je i radním Lanškrounu na Orlickoústecku, by proti vzniku koalice nebyl. „V zásadě to vnímám tak, že by se do vlády jít mělo, pokud budou splněny alespoň základní dohodnuté podmínky. Prosadit věci z volebního programu jde určitě lépe, když se strana účastní řízení státu, než když je v opozici,“ řekl ČTK. Výsledek vnitrostranického referenda považuje za nejistý. Usnesení bohumínského sjezdu ČSSD o nepřípustnosti spolupráce extremistickými politickými stranami se podle něj v praxi dlouhodobě nedodržuje na místní či krajské úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…