V německém parlamentu: Není čas přemýšlet, jak válku ukončit? A přišlo to z koalice

15.03.2024 9:42

Ruská agrese proti Ukrajině trvá už 751 dní a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovaně poděkoval jak bránícím se spoluobčanům, tak partnerům, kteří Ukrajině posílají pomoc. To platí i o Německu. Ale pozor. I v německém parlamentu se najde část politiků, kteří ve vztahu k Ukrajině pronášejí tak ostré projevy, že i ministryně zahraničí Annalena Baerbocková (Zelení) znechuceně kroutila hlavou. A němečtí poslanci se stihli tvrdě pohádali.

V německém parlamentu: Není čas přemýšlet, jak válku ukončit? A přišlo to z koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bundestag

Rolf Mützenich, lídr poslaneckého klubu německé sociální demokracie naznačil, že je čas zmrazit válku na Ukrajině. „Není na čase, abychom nejen mluvili o tom, jak vést válku, ale také přemýšleli o tom, jak válku zmrazit a později ji ukončit?“ ptal se na půdě německého parlamentu. Na jeho vystoupení upozornil server nejčtenějšího německého listu Bild. „S válkou a mírem nehazardujete!“ nabádal také zákonodárce.

Německá ministryně zahraničí se v tu chvíli mračila a kroutila hlavou tak výrazně, že bylo jasně patrné, jak moc je s vyjádřením svého kolegy z koalice nespokojená. Proč kroutila lhavou? Protože stávající vládní koalice sociálních demokratů, liberálů z FO a Zelených, dala opakovaně najevo, že Ukrajinu hodlá nadále podporovat v její obraně proti ruské agresi.

Jenže právě za to Mützenich vynadal celé koalici, jejímž je členem. A ministryni zahraničí sedící v parlamentu došla slova. Takřka jí spadla čelist, protože jen o pár týdnů dřív se sociální demokrat Mützenich spolu s dalšími koaličními kolegy zavázal podpořit Ukrajinu v její snaze o obnovení územní celistvosti.

Server magazínu Tagesspiegel upozornil, že ač vládnoucí koalice nakonec prošla hlasováním, ve kterém odmítla dodat Ukrajině rakety Taurus, vládní poslanci se před tím ostře pohádali a koalice se na tomto tématu štěpí.

„Váhání a otálení mohou v konečném důsledku přispět k eskalaci,“ sdělila při jednání kancléři Scholzovi politička strany Zelených. Agnieszka Bruggerová. Dodat Ukrajině rakety Taurus je podle jejího názoru zcela nezbytné.

Také liberálové z FDP hovořili ve prospěch dodávky raket Taurus na Ukrajinu. Jenže nakonec pro dodání hlasovali jen dva politici FDP: Marie-Agnes Strack-Zimmermannová a poslanec FDP Wolfgang Kubicki.

Šéf poslaneckého klubu SPD Rolf Mützenich rozhodnutí kancléřky hájil a koaliční poslance obvinil ze „zlomyslného“ chování.

Jenže poslanec FDP Marcus Faber předsedovi poslaneckého klubu ihned připomínal, k čemu se za koalici sociálních demokratů, liberálů z FDP a Zelených zavázal. Totiž napomoct Ukrajině v obnově územní celistvosti.

Agentura AP upozornila, že v konečném hlasování hlasovalo proti odeslání raket Taurus na Ukrajinu 495 poslanců. Pro odeslání hlasovalo 190 zákonodárců a 5 se zdrželo.

Politikovi SPD toto rozhodnutí připomněla i politička strany Zelených Jamila Schäferová: „Rolf Mützenich se v zásadním bodě postavil proti návrhu našich poslaneckých klubů. Zdůraznil úplné obnovení suverenity a územní celistvosti Ukrajiny, a nikoli zmrazení konfliktu,“ řekla magazínu Tagesspiegel.

Poslanec CDU Norbert Röttgen prohlásil, že už dlouho neviděl, že by se vládní koalice takto výrazně rozhádala. Podle opozičního poslance se rozhádala, protože Scholz stále kalkuluje s tím, že s ruským prezidentem Vladimirem Putinem lze jednat.

„Mützenich dnes vytáhl tuhle kočku z pytle. Scholz a SPD si neuvědomují, že Putin je absolutně odhodlán jít do války,“ řekl Röttgen.

Naproti tomu poslanci sociální demokracie podle Tagesspiegel svého předsedu poslaneckého klubu hájili a zdůrazňovali, že ke konečnému cíli je třeba dojít postupnými kroky a jedním z těchto kroků může být i zmrazení konfliktu a pozdější obnovení vojenských operací.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…