VIDEO Chci do Německa. Pracovat, hlásil uprchlík v Chorvatsku. On a další byli rozehnáni slzným plynem

25.06.2018 7:32

Situace na Balkánském poloostrově se začíná opět vyhrocovat. Aktuální video z chorvatských hranic ukazuje, že se migranti z Blízkého východu opět snaží využívat před více než dvěma lety uzavřenou balkánskou trasu.

VIDEO Chci do Německa. Pracovat, hlásil uprchlík v Chorvatsku. On a další byli rozehnáni slzným plynem
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Rvačky afrických migrantů ve Švédku jsou na denním pořádku

Uzavření balkánské trasy na jaře 2016 považují mnozí experti ve světle migrační krize za jeden z mála úspěchu Evropské unie. Právě přes Balkánský poloostrov proudily do západoevropských zemí prvních několik měsíců tisíce migrantů denně. Po jejím uzavření se situace výrazně zlepšila. V poslední době se však ukazuje, že balkánská trasa se začíná opět obnovovat, a především do Německa tudy proudí další migranti.

Jak ukazuje video publikované tuto sobotu, více než dvě stovky migrantů se aktuálně pokusily násilím překročit hranice Chorvatska ve snaze dostat se do západní Evropy. Konkrétně si vybrali oblast Maljevace, kde se snažili překročit úzký vodní kanál pomocí větví stromů. „Ne Chorvatsko, ale Německo. Práce. Jít pracovat,“ pokřikovali někteří z migrantů s cílem přítomné chorvatské policisty ujistit, že chtějí jejich zemí pouze projít.

Anketa

Který předseda vlády sousedního státu je vám nejsympatičtější?

91%
hlasovalo: 6555 lidí

Při pokusu ilegálně překročit chorvatské hranice však vedle pokřikování došlo i na násilně potyčky s příslušníky chorvatské pohraniční policie a ti museli použít na uklidnění situace také slzný plyn. Vzájemné potyčky trvaly podle očitých svědků po celý den. Rakouský deník Kronen Zeitung také zmiňuje, že někteří migranti provolávali „Allahu Akbar“ a šlo v drtivé většině pouze o dospělé muže.

Představitelé Červeného kříže varují, že se podobným způsobem snaží přes balkánské země dostat další tisíce migrantů a jejich počet se bude pravděpodobně dále zvyšovat. „Jenom v samotné Bosně a Hercegovině se nyní pohybuje asi 6500 migrantů, přitom v loňském roce místní úřady evidovaly pouze asi 750 migrantů. Bosna avizovala, že pokud Rakousku či Slovinsko uzavřou své hranice, učiní ten samý krok také ona,“ píše Kronen Zeitung.

O víkendu téma přistěhovalectví řešilo na setkání v Bruselu několik členských států Evropské unie. Francouzský prezident Emmanuel Macron mimo jiné požaduje větší solidaritu a více peněz. Španělsko volá po zřízení uprchlických center na evropské půdě a německá kancléřka Angela Merkelová avizovala podporu dvoustranným dohodám o přijímání migrantů v jejich mateřských zemích. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…