VIDEO Dusno v ČT: Jak jste nás bránila, paní Jourová? Cože? Tak toto vyřiďte Junckerovi. Komisařka zažila zlé chvíle kvůli migraci

22.05.2017 14:22

Videa z pořadu 90' České televize, kde se minulý týden utkala eurokomisařka Věra Jourová s europoslancem Petrem Machem (Svobodní), začala kolovat sociálními sítěmi. Tématem byla především Evropská unie a migrační krize. A právě v této otázce se do Jourové Mach velmi výrazně obul.

VIDEO Dusno v ČT: Jak jste nás bránila, paní Jourová? Cože? Tak toto vyřiďte Junckerovi. Komisařka zažila zlé chvíle kvůli migraci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

Mach se v pořadu mimo jiné rozčílil nad sankcemi, kterými je vyhrožováno, nepřijme-li Česká republika migranty v rámci povinného přerozdělování dle kvót. „Považuji to za skandální,“ řekl Mach. Lituje i toho, že Česko se nepřidalo k žalobě ze strany Maďarska a Polska ohledně rozhodnutí přerozdělení migrantů. Evropská komise by podle něj měla posečkat, jak toto dopadne. 

„Nevím, co pan Mach považuje za skandální na tom, že je tady nějaká procedura, která se používá vždycky. Něco odhlasovaly státy; je skutečně nešťastné, že Česká republika byla přehlasována v té věci,“ odvětila mu Jourová. Když se jí pak Mach zeptal, jak ona sama hlasovala, odvětila, že v Komisi se nehlasuje. „A jak se stane, že je tedy nyní na stole návrh Komise, když nehlasujete? Kdo ho určí?“ zeptal se velmi přísně Mach.

Celý pořad najdete ZDE.

„Je tam o tom debata,“ odvětila Jourová s tím, že se vyjadřuje vlastní názor. „Prakticky dlouhodobě jsem jediná, že ta kvóta není dobré řešení,“ řekla Jourová. „Když je to názor jednoho z osmadvaceti, není to úplně dostačující,“ tvrdila. „Když je něco odhlasováno, tak vzniká závazkový vztah. Je to něco, co je vymahatelné. Máte pravdu, že běží zároveň soudní spor o to, jestli je tam ta kompetence. Také bych byla ráda, kdyby ten soudní spor doběhl. Tento celý problém nás neblaze rozděluje,“ dodala. „Mrzí mě, že spor, který vyvolalo Maďarsko a Slovensko, bude rozhodnut až koncem roku,“ řekla.

Hovořila pak také o obavách, které v Evropě kvůli migrační krizi vládnou. „V Evropě by se mělo více mluvit. Východ by měl více slyšet Západ,“ podotkla. Nutná je podle ní především solidarita. „Je-li tomu migračnímu přílivu vystaveno pár zemí, tak tyto země očekávají jistou míru solidarity. Ale ve kvótě já vidím spoustu rizik. A toto řešení je nemilosrdné i vůči migrantům samotným,“ dodala.

Mach jí pak následně udělil radu. „Až teď vám pan Juncker řekne, že má sepsanou žalobu na Českou republiku k Evropskému soudnímu dvoru, tak mu řekněte, ať už si nedovoluje podávat nic za Komisi bez hlasování, a hlasujte proti tomu a řekněte mu jako argument, ať počká aspoň na výsledek řízení Slovenska a Maďarska vůči Evropské unii,“ řekl rázně.

„Jestli chcete rozpad EU hned, tak vemte Maďarům a Polákům hlasovací práva a Čechům – a rozpadne se vám to ihned,“ řekl pak také Mach. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…