VIDEO Redaktor Českého rozhlasu naháněl ve Sněmovně Okamuru. Ten ho obvinil z účelové kampaně. A věc má tuto dohru

17.02.2018 14:14

Redaktor z veřejnoprávního Českého rozhlasu Ondřej Golis, který mimo jiné pátral i po autorech dezinformací v nedávných prezidentských volbách, teď předsedu hnutí SPD Tomia Okamuru rozpálil pořádně do běla, když se ho snažil zastihnout v Poslanecké sněmovně s otázkou ohledně jeho výzvy na zavedení dne k uctění obětí holokaustu, který ale již patnáct let existuje. Okamura, jenž se podle redaktora k vyjádření příliš neměl, si poté stěžoval na to, že Český rozhlas vede proti hnutí SPD intenzivní kampaň, která má za cíl zabránit přímé i nepřímé účasti SPD na sestavování vlády. „Nechutný zážitek ze Sněmovny,“ napsal hned v úvodu svého komentáře na facebooku.

VIDEO Redaktor Českého rozhlasu naháněl ve Sněmovně Okamuru. Ten ho obvinil z účelové kampaně. A věc má tuto dohru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Server iROZHLAS.cz uvedl, že se předtím pokoušel získat reakci předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury dva dny, nakonec prý odpovědět stejně odmítl a pouze přečetl prohlášení, podle něhož Český rozhlas vede proti hnutí SPD kampaň. Ředitel Českého rozhlasu René Zavoral toto nařčení důrazně odmítl.

Tomio Okamura v úterních Událostech České televize pronesl: „Chceme, abychom určili významný den všech obětí holokaustu. Ať si je připomeneme a připomínáme si i ta zvěrstva. Pojďme o tom hlasovat ve Sněmovně,“ citoval jej server iROZHLAS.cz a dodal, že mu následně moderátor připomněl, že takový den však již existuje od roku 2003. Den památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti uznal Parlament jako významný den České republiky. Připadá na 27. ledna, kdy byl v roce 1945 osvobozen Rudou armádou koncentrační tábor Osvětim.

A právě na tento přešlap se předsedy hnutí SPD chtěl Český rozhlas zeptat. Zajímalo ho prý, zda Okamura tuto informaci před televizním výstupem ověřoval, jestli ji s někým konzultoval a zda se jen účelově nesnaží zmírnit dopady výroků týkajících se bývalého sběrného a pracovního tábora v Letech u Písku, kvůli nimž mu hrozí odvolání z postu místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Redaktorovi Českého rozhlasu se ho podařilo zastihnout až před a po jednání organizačního výboru Poslanecké sněmovny. Krátký rozhovor nejdříve odmítl s tím, že nemá čas a spěchá na výbor. Po jednání výboru místopředseda Sněmovny pouze přečetl prohlášení, které zveřejnil i na svém facebookovém profilu.

„Vzniká dojem, že Český rozhlas otevřeně vstoupil do politiky jako politický subjekt, který je součástí politického zápasu v České republice. Za peníze českých občanů špiní nepohodlné politiky a politické subjekty. Žádáme, aby Český rozhlas sdělil občanům České republiky, kolik jsou platy a mzdy jednotlivých redaktorů,“ vybízel Český rozhlas Okamura. Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral slova šéfa hnutí SPD odmítl. „Český rozhlas je zcela nezávislý, objektivní a nestranný a plní tím svoje poslání média veřejné služby. Řídí se ve svém vysílání příslušnými zákony i Kodexem Českého rozhlasu. Nařčení pana Okamury kategoricky odmítáme,“ sdělil Zavoral.

VIDEO: Redaktor Českého rozhlasu nahání Okamuru ve Sněmovně

Setkání s redaktorem Ondřejem Golisem z Českého rouhlasu v Poslanecké sněmovně v Okamurovi ale spustilo řadu emocí a proto se jejich střetu věnoval ještě dál v komentáři na svém facebooku. Golis si však nenechal nic líbit a následně pak zvěřejnil i svůj pohled na celou situaci.

„Redaktor Českého rozhlasu Ondřej Golis mě z ničeho nic slovil na chodbě, bez upozornění mě nahrával a pokládal mi otázku s cílem pomluvit SPD,“ zuřil Okamura, který dodal, že redaktorovo nevhodné chování už oficiálně řeší kancléř Poslanecké sněmovny. „Vyzval jsem ho, aby mě bez souhlasu nenahrával, že pospícham na jednání, a to odmítl. Řekl jsem tedy, že rychle odpovím a požádal ho, ať odpověď zveřejní v plném znění a neřekrucuje ji, protože na to jsou v ČRo specialisté,“ napsal.

  • Původní zdroj ZDE

Následně byl ale prý v šoku z toho, když se na něj prý redaktor Golis rozkřikl, že mu nebude diktovat, co a jak má odvysílat. „Tento člověk placený z vašich koncesionářských poplatků považuje za samozřejmé překrucování a manipulování reportáže, tak jak se jim to v ČRo hodí, aby pošpinili nepohodlné lidi,“ rozohnil se Okamura.

Nezapomněl také poznamenat to, že ČRo, Česká televize, pořady Reportéři ČT a 168 hodin vedou kampaň, která je přímým pokusem ovlivňovat politiku a politiky v České republice. „Je to intenzivní kampaň, která má za cíl dostat SPD na politický okraj, aby se nepodílelo na přimém i nepřímém sestavování vlády,“ uzavřel Okamura s tím, že není náhoda, že tato kampaň nabrala na síle po znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem republiky.

Redaktor Golis se ale hájí tím, že o žádném zákazu nahrávání poslanců ve Sněmovně bez jejich souhlasu neví. „Samozřejmě kromě předsálí, když se jedná, což nebyl tento případ,“ zdůraznil ve svém komentáři na facebooku a dodal, že se chtěl pouze zeptat na výzvu zavést již patnáct let zavedený den památky obětí holokaustu, o kterém Okamura v ČT sám mluvil.

O zveřejnění, jak Okamura uvedl „v celém znění“, prý Golise podle jeho slov vůbec nepožádal. „Akorát mi direktivně sdělil, ať to zveřejním v plném znění, proti tomu jsem se samozřejmě ohradil, protože pan Okamura ani jiný politik nerozhoduje o tom, co mám psát a vysílat,“ upozornil.

Golis nechápe, že předseda SPD považuje za manipulování a překrucování to, že novináři informují nezávisle a ne podle jeho přání. „Na tom se v mém případě určitě nic nezmění,“ uzavřel s tím, že jako důkaz chtěl dát na Okamurův status odkaz na pořízené video, aby si diskutující sami udělal obrázek, ale všechny pokusy skončily vymazáním.

Výměna názoru na sociálních sítích

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…