Ondráček za zavřenými dveřmi řekl, proč nepodpořil vládu. Babišovy SMS i podraz před veřejností. „A Filip o tom věděl!!“ vykřikl náš zdroj

13.07.2018 13:23

Důvody své absence při čtvrtečním hlasování o důvěře v menšinový kabinet ANO a ČSSD dnes na zasedání výkonného výboru KSČM osvětlil svým kolegům poslanec Zdeněk Ondráček. Jako jediný z komunistických poslanců nenaplnil doporučení širšího vedení KSČM hlasovat pro vznik menšinové vlády ANO a ČSSD vedené premiérem Andrejem Babišem.

Ondráček za zavřenými dveřmi řekl, proč nepodpořil vládu. Babišovy SMS i podraz před veřejností. „A Filip o tom věděl!!“ vykřikl náš zdroj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Ondráček rezignoval na funkci předsedy komise pro kontrolu GIBS

ParlamentníListy.cz mají ověřené informace hned od několika zdrojů, kteří se účastní jednání za zavřenými dveřmi KSČM a vědí, v jakém duchu se rokování nese. „Já a místopředsedové si nemůžeme na ÚV dovolovat svůj názor. Jen tady. Nás zvolil sjezd, nemůžeme pokračovat v dalším rozvratu," uvedl například šéf komunistů Filip.

Komunisté na svém uzavřeném jednání diskutují, zdali členové VV mohou hlasovat na ÚV jinak, než jak rozhodl výkonný výkon.

To nejzásadnější, co padlo, se ovšem týkalo shora uvedeného poslance Ondráčka. Ten otevřeně, byť mimo záznam kamer, sdělil dvě zásadní věci. „Nevěřím programu vlády, jelikož vím, jak se zachovali ke mně," zaznělo na jednání špiček strany, o jejíž hlasy se opírá vládní koalice.

Ondráček narážel na fakt, kdy mu taktéž podle našich zjištění Andrej Babiš sliboval důležitý post: měl vést komisi pro kontrolu GIBS. Babiš v tomto duchu Ondráčka nakonec podrazil a postavil se veřejně proti němu, ačkoli se mu podle všeho několikrát omluvil v SMS. „Ondráček to bere jako lidskou křivdu a podraz. Slovo chlapa má platit," doplnil náš dobře informovaný zdroj.

To ale nebylo vše, co se na VV KSČM dělo. „Ondráček nahlas zopakoval, že už na posledním ÚV všem otevřeně řekl, že tuto vládu nepodpoří." 

Ondráček rovněž uvedl, že nesouhlasí s vypracovanou koncepcí bezpečnostní politiky a není v souladu s ministrem vnitra Hamáčkem. „Více mi také seděl předešlý ministr vnitra," sdělil zástupce KSČM na uzavřeném jednání.

Z těchto informací tak jasně vyplývá, že vedení KSČM o tom, jak se k vládní podpoře Ondráček postaví, vědělo.

Náš další zdroj, tentokrát poslanec, ParlamentnímListům.cz navíc doplnil, že i předseda Filip o postoji kolegy Ondráčka věděl. „Filip řekl, že si to Ondráček nedovolí, takže je jasné a jednoznačné, že to věděli všichni, ale mysleli si, že Ondráček cukne, což se tedy i k mému překvapení nestalo,“ uzavřel.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…