Václav Klaus na zahájení líčení s útočníkem nepřišel

06.06.2013 10:18

V Liberci začal soud s mužem, který loni v Chrastavě na Liberecku vystřelil na Václava Klause z airsoftové pistole. Bývalý prezident na zahájení líčení nepřišel. Za násilí proti úřední osobě hrozí Pavlu Vondroušovi od šesti měsíců do šesti let vězení.

Václav Klaus na zahájení líčení s útočníkem nepřišel
Foto: hns
Popisek: Prezident Klaus a útočník Vondrouš, ilustrační koláž

Vondrouš dnes u soudu vypověděl, že se na čin připravoval asi měsíc, poté, co se dozvěděl, že by Klaus měl navštívit Chrastavu. Bývalého prezidenta si nevybral cíleně, ale považoval ho za jednoho představitelů dnešního špatného stavu země. "Asi dva týdny jsem přemýšlel, jakým způsobem poukázat na současnou špatnou situaci u nás a že nelze takto pokračovat," uvedl. Házet vajíčka nechtěl, na to prý už veřejnost nereaguje a airsoftovou pistoli považoval za bezpečnou zbraň, která neublíží.

Po zakoupení pistole trénoval v lese, aby náhodou netrefil nikoho jiného. "Nevěděl jsem, zda budu moci nějakým bezpečným způsobem svůj protest vykonat, aby ochranka neměla čas reakce a nikomu se nic nestalo," řekl. Využil toho, že byl v davu sympatizantů bývalého prezidenta. Po výpovědi Vondrouše se nyní čtou listinné důkazy, je předvoláno i několik svědků, mezi nimi ale Klaus není.

Podle obžaloby šestadvacetiletý muž vystřelil na prezidenta při otevírání nového mostu. Prezident procházel davem lidí, v němž byl i Vondrouš, oblečený v maskáčích. Útočník na Klause zblízka sedmkrát vypálil z airsoftové pistole a čtyřikrát ho zasáhl. Tehdejší prezident podle žalobce utrpěl zhmožděniny kůže s mírným otokem. Vondrouš po útoku z místa odešel, aniž prezidentova ochranka zasáhla.

Vondrouš na sebe upozornil víckrát

Kvůli incidentu v Chrastavě rezignoval ředitel hradní ochranky Jiří Sklenka a krajský státní zástupce začal dva členy policejní ochranné služby stíhat za porušení povinnosti strážní služby. Klaus ale jejich stíhání zastavil.

Incident v Chrastavě není jediným činem, kterým na sebe Vondrouš upozornil. Klausovi na Hrad například poslal 250 korun na vyčistění jeho košile a saka. Peníze Klaus odmítl. Loni v listopadu také Vondrouše krátce zadržela rakouská policie. Zatčení se odehrálo před vídeňskou budovou Rakouského průmyslového spolku, kde byla připravena prezentace Klausovy knihy. Vondroušovi také hrozila pětimilionová pokuta za to, že ve svém občasníku zveřejnil Klausovu výpověď k útoku v Chrastavě. Policie ale nakonec porušení zákona nezjistila. Vondrouš se také chystá vydat brožuru, v níž chce mimo jiné zveřejnit své motivy k útoku na Klause. Dílo už má napsané a hledá vydavatele.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …