Václav Klaus vypěnil: Dramatická zpráva se třemi vykřičníky. Můžu vylítnout z kůže, když sleduji ČT24 bez zvuku

08.10.2020 16:40

Exprezident Václav Klaus v rozhovoru pro Prostor X pojednává o koronaviru, ale také o volbách, které se uskutečnily minulý týden. Podle něj došlo k vítězství nové levice – do ní řadí i Piráty a hnutí ANO Andreje Babiše.

Václav Klaus vypěnil: Dramatická zpráva se třemi vykřičníky. Můžu vylítnout z kůže, když sleduji ČT24 bez zvuku
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Václav Klaus

„Myslím, že to ke znepokojení je. Abychom to bagatelizovali, je nesmysl a to já bych nikdy nedělal. Na druhé straně je potřeba to zasadit do kontextu a ta zdánlivě hrozivá čísla někam přiřadit k něčemu, porovnat s něčím a podobně. Takže, že to souvisí s počtem testů, je naprosto jasné. To, že je někdo nakažený, vůbec neznamená, že je nemocný. To se tady pořád plete dohromady. To, že je někdo nemocný, tak to ještě neříká, jak moc je nemocný. Někdo o tom ani neví, někdo má malou chřipčičku, někdo je na tom hůř,“ popsal Klaus své stanovisko ke koronaviru. Nakažených v populaci je, dle jeho slov, mnohem víc. 

„Celý ten problém je nepochopený. To, že může dojít najednou k takovému radikálnímu zrychlení, aspoň těch formálně nakažených, tak to jasně říká, že o té nemoci vůbec nic nevíme. Já jsem od nikoho, ani od pana profesora Prymuly, neslyšel, proč se to stalo. Myšlenka, že se v létě měly nosit roušky, je, myslím si, že hloupost. To není ta příčina faktická,“ uvedl. 

Vedlejší efekty hodnotí jako rozhodně hrozivější než samotnou epidemii. „Není pravda, že by epidemie covidu způsobila větší úmrtnost v České republice. Zatím. My nemáme víc mrtvých, než jsme měli v podobných obdobích za rok v minulosti, předchozí roky a tak dále. To je, myslím si, ten klíčový ukazatel,“ podotkl. „To, že umírají lidé na covid, ale v 85 procentech případů mají tito lidé paralelní vážné nemoci, které odhadují různí, že 70 procent těch lidí by stejně rok nedožilo, kdyby nedostalo covid... Ta čísla bych nechtěl zkrátka moc přeceňovat,“ dodal Klaus.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
Podle jeho slov není pravdou ani to, že by byl v Česku nedostatek lůžek. Nebezpečnější než samotná pandemie koronaviru je, dle jeho slov, to, jak lidská společnost na to reaguje. „A ta reakce, myslím si, že prostých lidí, by nemusela být špatná, ale ti lidi jsou vylekáni nekonečnými zprávami o tom, kolik zemřelo a jak v téhle zemi se stalo tohle. Já můžu vylítnout z kůže, když sleduji ČT24 bez zvuku, tak čtu ty zprávy... Včera: dramatická zpráva s třemi vykřičníky, 10 tisíc nakažených. Drama. 10 tisíc ve Francii, která je 4× nebo 5× větší než Česko. To znamená, že to je polovička toho, co v Česku. Nicméně, tahle zpráva neustále zahlcuje,“ podotkl Klaus. 

„Žádná nemoc nemá tak vysoké PR jako tato nemoc,“ dodal Klaus. On sám i ve svých téměř 80 letech dělá podle svých slov to, co dosud. „Nevěřím v roušky, tudy cesta nevede,“ míní, že základem je řádná stratifikace, kdo je nakažený, kdo je nemocný, kdo je nemocný vážně, kdo je nemocný polovážně. „Zacházet s touto nemocí jako se zachází s každou jinou nemocí, což se v daném případě neděje. Ona dostala pěkné PR,“ dodal.

„Nemyslím si, že se jedná o to, že by někde nějaký ďábelský ničitel světa sídlil ve svém podmořském království, v podivném ponorkového týmu, který známe z James Bondů, kde sídlí pod mořem a připravuje zničení světa... A pak přijde hrdinný James Bond alias Prymula a ten toho člověka přemůže a zničí. Tak takhle my si to nepředstavujeme... a dokonce já jako společenskovědně založený člověk... je to karikatura výkladu lidské společnosti. O tom, že někteří jedinci mají sklony, tendence vyvolávat tady ty paniky... My to nazýváme synergický efekt blouznivých ideologií na straně jedné, a některých zájmů včetně zájmu výrobců vakcín a podobných věcí – to ano, je to synergický efekt tohoto. A spíš říkáme, že je to taková lavina, ke které velmi často stačí jenom cvrknout a ten jeden malinký kamínek spustí tu lavinu. Takže to cvrknutí do toho kamínku, to není z mého ohledu konspirace někoho. Takhle lidská společnost triviálně neběží a takhle organizovaná není. Je to synergický, souhrnný efekt všech těchto věcí,“ podotkl. 

Co se týče uplynulých krajských voleb, pohořely podle něj dvě staré levicové strany (ČSSD a KSČM), ale došlo k vítězství nové levice. „Tyto volby byly vítězstvím nové levice, kterou prezentují zejména Piráti, ale všechny takové ty podivné strany a straničky jako STAN a takové," řekl. Nová levice je podle něj i hnutí ANO Andreje Babiše. Zároveň také zkonstatoval, že jsou vytvářeny chaotické koalice.

Když hovořil o úspěšné občanské demokratce Miroslavě Němcové, která bojuje o místo v Senátu na Praze 1, tak její názory mají dle jeho mínění více a více pirátský charakter. „Slyším její názory, vnímám. Ona byla určitě plusem v jisté chvíli, a já jsem loajální k lidem, ale jak ona utíká dnes úplně někam jinam, to mě trápí a děsí a jsem z toho smutný,“ poznamenal exprezident Václav Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…