Válková zaujala nekompromisní postoj. K insolvenčnímu zákonu

18.07.2014 20:21

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) chce zjistit možné nedostatky v insolvenčním zákonu, a pak zvážit revizi právních předpisů, které upravují insolvenční řízení. Ministryně to dnes řekla novinářům po jednání s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD).

Válková zaujala nekompromisní postoj. K insolvenčnímu zákonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Sešla se s ním kvůli problematice insolvenčních řízení s podniky, ze kterých profitují podvodné skupiny. Toto téma bude projednávat vláda a 28. července také tripartita.

Ministryně trvá na spravedlivém uplatnění práva

Ministři se sešli hlavně kvůli nedávnému údajně zmanipulovanému insolvenčnímu řízení se společností Mora – Top. Firma patří podnikateli Pavlu Juříčkovi, který před čtyřmi lety společnost koupil a investoval do ní milionové částky. Společnost se po čase kvůli jednomu spornému platebnímu příkazu dostala do insolvence. Juříček tvrdí, že následkem vadného rozhodnutí insolvenčního soudu skončil výrobní program společnosti.

Válková uvedla, že ke zneužívání insolvenčního zákona zaujala „nekopromisní postoj" již po svém nástupu do úřadu a že chce zajistit nestranné a spravedlivé uplatňování práva v této oblasti. Do poloviny června podle ministerstva prošlo kontrolou 40 provozoven insolvenčních správců a další kontroly se dělají. „Jedině systémový přístup, koordinace aktivit a spolupráce s Ministerstvem vnitra může mít nějaký úspěšný výsledek," řekla Válková.

Pozor, ať neodradíme investory, varuje šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák

Podle jejího prvního náměstka Roberta Pelikána by měl v této oblasti pomoct nový zákon o znalcích, kteří určují ceny podniků nebo nemovitostí, jež se staly předmětem insolvence. „První, co by se nám mělo nejsnáze podařit v této problematice vyřešit, je tohle. To znamená obnovit důvěru ve znalce," uvedl Pelikán.

Podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka mohou insolvence odradit zahraniční investory nebo způsobit přesun českých firem do zahraničí. „Je to velké ohrožení ekonomiky," prohlásil Hanák. „Věřím, že se najdou exekutivní i legislativní kroky, které problém postupně vyřeší," doplnil Mládek, který setkání s Válkovou inicioval. Oba ministři se kvůli insolvencím a případným změnám v legislativní oblasti chtějí scházet pravidelně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…