Varování: Zaplatíme dalších 30 miliard a Kalouskovo škrtání bude k ničemu

06.06.2013 10:05

Ministerstvo financí nedávno zveřejnilo optimistický výhled vývoje dluhu veřejných rozpočtů. Server Česká pozice však optimismus krotí a obává se zejména miliard, které stát možná bude muset platit v souvislosti s garancemi za odprodané pohledávky České konsolidační agentury.

Varování: Zaplatíme dalších 30 miliard a Kalouskovo škrtání bude k ničemu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

V Konsolidační bance, později přeměněné na Českou konsolidační agenturu, se kumulovaly pohledávky státu z privatizace. Později se Česká republika rozhodla agenturu zrušit a pohledávky odprodat soukromým subjektům. Firmám ovšem byly současně poskytnuty garance, kterých se nyní po státu začínají domáhat.

Teď prý záleží na tom, jak stát tento problém vyřeší. „Pokud by došlo na vyplacení garancí v plné nebo částečné výši, bude mít tato operace značný vliv na deficit i dluh. V krajním případě by mohlo být ohroženo ukončení řízení o nadměrném schodku vedené s Českou republikou ze strany Evropské unie,“ píše Česká pozice.

Podle jejích informací chce ministr financí Miroslav Kalousek předložit vládě návrh řešení, které by stálo zhruba miliardu, což by rozpočtovou stabilitu příliš neohrozilo. Je však otázkou, zda se jej podaří prosadit. Celkové požadavky firem na vyplacení garancí prý dosahují částky přibližně 30 miliard, což je plných 0,8 procenta HDP.  

Proto by tato kauza mohla společně s povodněmi pohřbít vládní snahu o snížení deficitu veřejných financí, které kabinet podle některých ekonomů obětoval ekonomický růst.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…