Velká aféra AfD? Celé jinak. „Sice to neřekli, ale...“ Toto z toho zbylo

21.01.2024 19:09 | Komentář

Kde se vzaly masové demonstrace proti německé Alternativě pro Německo (AfD), která je v průzkumech veřejného mínění druhou nejsilnější stranou v sousední zemi, a co stojí za přirovnáním AfD k nacistům? Článek neziskové organizace Correctiv, který vše spustil, ukazuje, že myšlenka na přesídlení migrantů z Německa ve skutečnosti z úst politiků AfD nezazněla. „Neměli námitky,“ vysvětlili novináři, kde vidí podíl členů AfD na „tajném plánu proti Německu“. Aféra kolem AfD vznikla také za přispění Greenpeace.

Velká aféra AfD? Celé jinak. „Sice to neřekli, ale...“ Toto z toho zbylo
Foto: Repro YouTube @AFP News Agency
Popisek: Protest proti AfD v Hamburku

Druhá nejsilnější německá strana – Alternativa pro Německo (AfD) – se v posledních dnech potýká s masovými demonstracemi, během nichž se ozývají i tvrzení, že jde o „nacistickou stranu“.

Takto tvrdá obvinění zaznívají na protestech v německých městech zrovna v době, kdy je AfD na vrcholu svých preferencí, jelikož na počátku ledna strana získala v průzkumu volebních preferencí podporu až 23 % německých voličů, což znamená, že již za první konzervativní unii CDU/CSU zaostává jen o méně než 10 procent. A podle průzkumu agentury INSA dnes AfD – která v posledním roce dokázala přeskočit německé sociální demokraty i zelené a dostat se tak na druhou příčku nejsilnějších poltických uskupení v Německu – by mohla mít volební potenciál 28 %.

Kde se tyto protesty vzaly? Vše spustil článek investigativní skupiny Correctiv, dle níž někteří členové AfD vloni na jednom ze svých setkání hovořili o plánu na deportace milionů přistěhovalců z Německa.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Německo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 21.01.2024 19:33:22
Zákaz AfD ? S těmi zákazy stran se inspirovali na Ukrajině u Zelenského ?

|  16 |  0

Další články z rubriky

„S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých

6:51 „S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých

„My jako dospělí bychom měli převzít zodpovědnost… Místo toho, abychom řekli, že jsme to tady fakt p…